Knäck

 2011-12-17    18:20:50   av:Josefin

Ca 60 st.

Ingredienser:
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 msk hackad sötmandel
Gör såhär:
  1. Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
  2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
  3. Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
  4. Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.



Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?