Pepparkaksbak
Knäck
Ca 60 st.
Ingredienser:- 2 dl socker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk smör eller margarin
- 3 msk hackad sötmandel
- Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15-20 min.
- Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några min till.
- Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.
- Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.
Vid 120-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor med lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Mozartkulor
Ingredienser:
Mjuk nougat (Odense Nougat)
Mandelmassa
Mörk choklad
Gör såhär:
Dela nougaten i små fyrkantiga bitar (1 * 1 cm) och rulla dem till kulor. Dela mandelmassan i bitar och kavla ut dessa så att det är möjligt att "slå in nougatbitarna i ett paket". Smält den mörka chokladen. Doppa därefter bollarna i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med bakplåtspapper. Förvaras svalt.
Wienernougat
Det här behöver du :
250 gram nougat
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel
GÖR SÅHÄR :
Rosta den flagade mandeln i stekpanna. Häll upp på en tallrik och låt svalna. Smält nougat i en skål över ett vattenbad. Bryt ner chokladen i nougat och rör tills allt blandat sig till en slät smet. Rör ner mandel och häll upp i en form gjord av bakplåtspapper eller annan form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna, skär sedan i lagom stora bitar.
Choklad & russinrutor
Superenkelt julgodis som är riktigt gott.
Smält valfri choklad i vattenbad eller i micron.
Häll över i en form och häll i russin.
Låt svalna och skär sedan i bitar.
Choklad och jordnötsrutor
Det här behöver du :
250 gram choklad, ta precis vilken som helst, jag använde vanlig marabou mjölkchoklad.
1 dl jordnötssmör
1 dl salta jordnötter
GÖR SÅHÄR :
Bryt ner chokladen i en porslinsskål, tillsätt jordnötssmöret, hacka jordnötterna och lägg i. Smält över vattenbad. Klä en liten form ca 10*20 med aluminiumfolié. Häll i smeten. Toppa med lite extra jordnötter. Ställ i kylen en timme, skär sedan i små rutor!
Bountybollar
Sjukt goda Bountybollar.
Denna sats ger ungefär 50 stycken.
Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g mörk choklad
Gör såhär:
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt
Julskinka
Griljering till julskinka:
Ingredienser:
- 2 äggulor
- 1½ dl socker
- 2-3 msk senap (Jag har använt Kinda)
Gör såhär:
- Rör ihop ingredienserna och bred på skinkan.
- Strö över ströbröd.
- Gratinera i 250 grader i ca 10 min.
Köttfärslimpa med kantareller
Recept på köttfärslimpa med kantareller:
Ingredienser:
- 600 g köttfärs
- 1 dl ströbröd
- 1 ½ dl mjölk
- Salt
- Peppar
- Svamp
- Lök
Gör såhär:
- Blanda ströbröd och mjölk som får stå och svälla en stund.
- Häll i köttfärsen och kryddorna.
- Rulla till en limpa. Lägg i en smörad form och gör en skåra i mitten.
- Stek svamp och lök i smör.
- Lägg i stekblandningen i skåran.
- Baka över köttfärsblandningen så den täcker svampen och löken.
- Klicka i smörklickar i formen.
- Stek i 175 grader i ca 45 min.
Pariservåffla
Recept:
20 stycken:
- 4 dl vetemjöl
- 200 g smör
- 6 msk vispgrädde
- socker
Fyllning:
- 200 g smör
- 3 ½ dl florsocker
- 2 äggulor
- 1 msk vaniljsocker
Ugn:
- 225 grader i ca 8 min.
Gör såhär:
- Hacka ihop mjöl och rumsvarmt smör till en smulig massa. Gör en stor grop i mitten och häll i grädden. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt vila kallt i 1 timme.
- Kavla ut degen, men inte för tunt. Sockra på bordet och på degen och kavla med kruskavel (vanlig kavel funkar kanon det med). Ta ut rundlar som är ca 5 cm i diameter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 8 minuter och låt kallna.
- Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör och florsocker pösigt. Tillsätt äggulor och vaniljsocker och rör ihop till en kräm. Lägg ihop kakorna två och två med kräm mellan.
Plocktallrik
Denna gång blev det färsk krabba, räkor, avokado, melon, brie, serranoskinka och rostat bröd med hemmagjort vitlökssmör.
Att ha dille på oxkött
För mig finns det inget godare än nötkött i alla dess former. Detta är en enkel lövbiff som jag kryddat rejält och haft i endast några sekunder i en gjutjärnspanna med rikligt smör. Mums!
Enkla maränger
Vi tog liten sats men receptet är räknat på större.
Recept:
* Två äggvitor
* 3 dl socker
* En nypa salt.
Vispa allt hårt till du kan vända upp och ner på bunken och det sitter kvar i botten.
Klicka ut på bakplåtspapper.
In i ugnen ca 1 timma på 100-150 grader.
Lussekatter
Receptet hittar du HÄR!
I all sin enkelhet
Däremot kommer det upp lite julrecept om max en vecka, julgodis och mat.
Håll till godo, jag hoppas ni följer med :D