När tiden inte räcker till

 2012-02-28    15:34:06   av:Josefin
Som ni märkt har det inte skett mycket här nu, men det kommer, så fort jag känner att jag har tiden till det.
JAg är fortfarande inte helt kry så oftast orkar jag inte sitta vid datorn om kvällarna.

Men vi ses snart igen :D

Toast skagen

 2012-02-23    09:26:49   av:Josefin

Testade på att göra egen skagenröra i helgen, denna blev jättegod! JAg kommer aldrig mer köpa färdig röra.

Ingredienser 2 portioner:
ca 1 dl majonäs
ca ½ dl creme fraiche
½ finhackad rödlök
Citronsaft
Hackade räkor (färska eller frysta oskalade)
Röd rom
Dill (går även bra med fryst dill)

Bröd som rostas i ugn eller brödrost

Blanda ihop alla ovanstående ingredienser och lägg på en rostad brödskiva. Mängden av ingredienserna kan du variera efter egen smak och tycke. Enklare än så kan det knappast bli!

Garnering:
Salladsblad (som legat en stund i kallt vatten)
Avokado
Citronskiva




Återigen

 2012-02-22    16:11:00   av:Josefin
Här hemma har vi sjukstuga, iaf kvällstid då vi kämpar på på våra jobb dagtid.
Så just nu har jag inte orken att lägga in bilder och skriva recept, men jag har en del på hög så det kommer så snart jag känner mig lite bättre.
Inlägget under, Nutellaglassen, åt vi till efterrätt på vår trerättersmeny i helgen, den blev riktigt god!

Nutellaglass

 2012-02-20    11:16:07   av:Josefin

3 dl grädde
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
1-2 dl  Nutella (ha i så mycket du vill att det ska smaka, blir mäktigt med 2 dl.)

Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, så att grädden blir fluffig och fast.
Värm upp nutellan försiktigt i micron till den blivit ljummen.
Vänd ner grädden i äggulesmeten och vänd sist i den ljumna nutellan, och lägg sedan smeten i en form.
Låt den stå i frysen i ca 4 timmar. Ta gärna fram den en stund innan servering då det är lättare att skeda upp den.

Blanda inte runt för mycket, smeten ska bli som på bilden ovan.

Otroligt smarrig fiskgratäng med potatismos

 2012-02-18    21:12:00   av:Josefin

Ingredienser 3-4 personer:

5 potatisar

Salt

Vitpeppar

1 äggula

Mjölk

 

Vit fisk, ca 400 gram fryst

Salt

Vitpeppar

1 purjolök

6-8 champinjoner

½ röd paprika

Räkor

1 msk fiskfond

2 ½ dl grädde

 

Börja med att skala och koka potatisen.

Tärna fisken grovt, lägg dem i mitten i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 225 grader i 10 min.

Skala och hacka purjolök, champinjoner och paprika. Stek i smör, det ska ej få färg så ha inte för hög värme.

Ta ut fisken ur ugnen och häll av eventuell vätska.

När potatisen kokat klart häller du av vattnet, tillsätt smör, mjölk och en äggula. Vispa eller stöt potatisen till potatismor (inte för löst).

Spritsa ut moset runt fisken i ugnsformen.

Häll i grädden i stekpannen med den stekta paprikan, purjolöken och champinjonerna. Koka upp och häll i fiskfond.

Häll blandningen över fisken i mitten på den ugnsfasta formen och ställ in i ugnen i ca 10-15 min på 250 grader.

Det är klart när moset har fått fin färg.

Servera med handskalade räkor!

Riktigt god pepparsås

 2012-02-18    17:09:00   av:Josefin

Ingredienser 2-3 personer:

2 msk smör

1 msk sammanlagt fyra eller fem sorters peppar (svart peppar, vit peppar, rosé peppar, grön peppar och ev någon mer)

2 ½ dl grädde

1 dl creme fraiche

1 msk tomatpuré

1 msk kalvfond

1 tsk soya

1 tsk dijonsenap

ev redning

 

Smält smöret i en kastrull, häll i kryddorna och låt fräsa en stund på medelhög värme (detta tar fram smakerna bättre).

Tillsätt grädde, creme fraiche, fond, tomatpuré, soya och dijonsenap. Låt såsen sjuda till den tjocknat, ca 7-8 min. Tillsätt eventuellt redning.

 

Detta blev en riktigt god sås!

 

 

Hasselbackspotatis

 2012-02-18    12:07:36   av:Josefin

Ingredienser Hasselbackspotatis (2-3 port.):

  • 5-6 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
  • Olivolja
  • Smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.

Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör/olivolja på varje potatis.

Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.

Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.

Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

 

 

Till helgen

 2012-02-17    10:41:59   av:Josefin
Imorgon ska jag bjuda älsklingen på hemlagad trerätters igen, börjar bli en tradition på lördagar :D
Har flera recept från veckan på ingång, ska lägga över bilderna i datorn så fort jag får lite tid över.

Alla hjärtans dag

 2012-02-15    14:07:46   av:Josefin


Igår var det alla hjärtans dag som jag inte tror någon missade.
Jag och älsklingen har de senaste åren inte köpt något till varandra, men i år köpte han en present till mig ändå "Jag kunde inte låta bli". Fast det är då det är som roligast tycker jag, när det är spontant och inte förväntat. Dock fick han inget av mig men jag tänkte laga till en extra god middag till honom i helgen istället :D
Igår blev det ingen glam middag direkt, jag fick tillbringa lite extra tid på jobbet för att jobba över och när jag kom hem åkte vi hem till mamma och pappa som också hade köpt lite smått och gott till mig.

Och visst förstår jag att han inte kunde låta bli, han fick nämligen syn på en minigryta från Le Creuset (mitt favoritmärke) så den köpte han till mig. Väl passande till alla hjärtans dag och en kökstokig tjej!

Att nästan inte våga presentera halvfabrikat

 2012-02-11    20:50:00   av:Josefin

Vi äter inte alltid glamourös och hemlagad mat, som synes av bilden. Glamourös kan jag ju för sig tycka all hemlagad mat är.

Detta är ialla fall fryshamburgare som jag piffat upp med stekt bröd, hemmagjord pommes och lite sallad, gurka, lök, ost och dressing. De frysta hamburgarna är egentligen inte överdrivet goda, men det får duga när man är lite trött efter en hård vecka på jobbet.

 

 

Dragonkyckling

 2012-02-11    15:44:00   av:Josefin

Häromdagen testade jag för första gången att laga något med dragon i. Dragonkyckling i ugn fick det bli, och jisses vad gott det blev! Och enkelt att tillaga var det också. Kan tro att det blir gott med vit fisk också.

3 personer:

kycklingfileer

1 stor schalottenlök

3 dl vatten

Några matskedar kyckilngfond

1 tsk torkad dragon

1,5 dl vanlig grädde/matlagningsgrädde

1 ½ tsk dijonsenap

1-1 1/2 msk citronsaft

Redning


Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Stek dem i en stekpanna så att de får yta. Skala och finhacka löken och låt fräsa med kycklingen i någon minut. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form.

Blanda i vattnet och fonden i stekpannan och koka upp. Blanda i dragon, grädde, senap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Och red eventuellt av den till önskad konsistens.

Häll såsen över kycklingen.  Ställ in formen i ugnen i ca 20 min på 250 grader så att kycklingen genomsteks.

Servera tillsammans med t.ex. bulgur uppkokad med grönsaksfond.

 

Självklart kan du göra rätten starkare med mer dijonsenap eller mer dragon.

Snabb och enkel kladdkaka

 2012-02-11    09:20:00   av:Josefin

Häromkvällen blev jag otroligt sugen på kladdkaka, klockan var ganska mycket så det gällde att svänga ihop något snabbt.

3 dl socker

2 msk kakao (ta mer om du vill ha starkare chokladsmak)

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 ägg

75 gram smör

2 dl vetemjöl

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop strösocker, vaniljsocker, kakao, ägg, och salt.

Rör ner det smälta smöret och blanda i vetemjöl till sist.

Häll ner smeten i bakformen.

Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 min (kan behövas längre tid, kolla till kakan då och då).

 

Denna kladdkaka blev perfekt och var riktigt god för att vara så enkel och snabb att göra.

 


Cannelloni med köttfärs

 2012-02-10    10:31:00   av:Josefin

3 personer:

  • 9 lasagneplattor
  • Nötfärs ca 300 gram
  • ½ rödlök
  • 1 vitlök solo
  • ½ paprika
  • 1 tsk oxfond
  • 1 tsk soya
  • 1 tsk chilisås (mer om du vill ha det starkt)
  • Grillkrydda
  • Vitpeppar
  • 1 ½ dl mjölk
  • Redning
  • Smaksatt bechamelsås
  • Riven parmesan

 

Smaksatt Bechamelsås:
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 1 msk tomatpuré
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om.

Häll i mjölken och alla kryddor, vispa runt till du får en jämn sås. Hur tjock du vill ha den reglerar du med hur länge du kokar den och blir den för tjock häller du i mer mjölk.

 

Gör såhär:

Jag hade inga färska lasagneplattor hemma så jag började med att koka upp vatten och hällde i lasagneplattorna och lät sjuda i några minuter. Skölj av i kallt vatten så de inte klibbar ihop. Lägg gärna ut dem plant på skärbrädor.

Finhacka rödlöken och vitlöken. Skär paprikan i små bitar.

Häll olja i en stekpanna, ös i nötfärsen och stek på ganska hög värme så det får färg.

Tillsätt rödlöken, vitlöken och paprikan och låt steka en stund.

Tillsätt sedan all vätska (OBS: EJ BECHAMELSÅSEN!) och kryddorna. Låt koka ihop en stund.

Strö över några skedar av blandningen på lasagneplattorna och strö över lite riven parmesan, endast i ena kanten så du enkelt kan rulla ihop dem.

Rulla ihop och lägg i en smord ugnsfast form.

Koka ihop bechamelsåsen, häll den över cannellonin och avsluta med att strö över rikligt med parmesan.

In i ugnen i 30 min på 225 grader.

 

Riktigt mumsigt och kan varieras i det oändliga - varför inte testa med mozarella och spenat?

Chokladpudding

 2012-02-09    17:17:00   av:Josefin

4 personer

8 dl mjölk
1 ägg
1 dl kakao
1 dl Maizena
5 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke. Häll över i en kastrull och låt koka ihop tills det tjocknar. Rör om hela tiden!

Häll över i cocktailglas eller något annat.

Låt stå i kyl ca 1-2 timmar. Garnera exempelvis med grädde, hallon och riven choklad.

Går säkerligen att använda riktigt choklad också, ska testas nästa gång :D

Baconinlindad kycklingfilé med currysås

 2012-02-09    10:06:40   av:Josefin

Currysås 3-4 personer:

1 schalottenlök

25 gram smör

1½-2 msk curry (ta mer om du vill ha starkare)

1 dl grädde

1-2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

2 msk kycklingfond

En skvätt soya

Ev ljus redning

 

1. Smält smöret/margarinet i en kastrull och bryn curryn i ca 1-2 minuter för att få fram smaken.

2. Skala och finhacka schalottenlöken, lägg i kastrullen .

3. Rör i mjölet när löken blivit mjuk, tillsätt sedan grädden, mjölken, fonden och soyan.

4. Koka tills såsen får önskad tjocklek.

Om den blir för tjock går det att späda med vatten. Vill du ha den tjockare reder du med maizena redning.

Chokladmousse

 2012-02-07    19:41:00   av:Josefin

2 portioner:

  • 75 gram mörk choklad
  • 1 äggula
  • 1 msk mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 ½ msk socker
  1. Börja med att vispa grädden och tillsätt äggulan och sockret.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i micron och rör sedan ner mjölken i chokladen.
  3. Rör ner chokladen i vispgrädden tills det blir en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i skålar, och ställ i kylen till chokladmoussen har stelnat.
Garnera gärna med hallon och ett chokladstick som man enkelt för genom att hälla smält choklad på bakplåtspapper.


Räkcocktail med Chili Rhode Island sås

 2012-02-07    16:51:00   av:Josefin

Räkcocktail till två stora portioner eller 4 små:

  • 2 dl skalade räkor
  • 1 avocado
  • 1 tomat
  • 5 cm gurka (gröp ur det vattniga i mitten med en sked)
  • Isbergssallad
  • 3 msk hackad rödlök
  • ½ mango
  • Citron
  • 1 skiva formbröd
  • Chili Rhode Island sås (se recept längre ner i detta inlägg)

Lägg isbergssalladen i iskallt vatten några minuter för att få den extra krispig.

Hacka tomat, avocado, mango, rödlök, gurka och isbergssallad.

Blanda ihop i en skål.

Skala räkorna.

Fyll ett cocktailglas eller som i mitt fall en marimekko skål med röran. Varva dock med räkor i lager.

Toppa med ytterligare räkor och chili Rhode islandsåsen.

Kantskär brödet och smörstek det gyllenbrunt. Dela i två trekanter.

Stick ner en brödbit och sätt en citronklyfta på kanten av glaset.


Chili rhode island sås:

3 msk majonäs
3 msk chilisås (jag använder Lingham´s chilisås)
2 msk gräddfil
Salt & vitpeppar

Blanda ihop och ringla över cocktailen.
Klart att servera!

3 rätters med otroligt goda smaker!

 2012-02-07    11:36:00   av:Josefin

I helgen som var körde vi på trerätters meny.
Skönt att unna sig lite lyxigt även fast man inte firar något speciellt :D

Recept kommer i egna inlägg.

Räkcocktail med chili rhode Island sås

Oxkött med hemmagjord pommes, baconinlindad sparris, smörstekta chaminjoner och kantarelltryffelssås.

Hemmagjord chokladmousse

Senapssås

 2012-02-06    21:22:00   av:Josefin
Det blev över lite ugnsbakad falukorv som jag gjorde i tidigare inlägg.
Korven värmdes på i ugn med folie över.
Till det kokade jag potatis och morötter.
Senapssås blev riktigt gott till detta!

Senapssås:

  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • ½-1 msk dijonsenap
  • 1½-2 msk sötstark senap (jag tog Johnny´s senap)
  • Salt
  • Vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.

Tillsätt mjölken under omrörning.

Sänk värmen på plattan och tillsätt senap (efter smak) och kryddorna.

Beroende på mängden senap kan du enkelt bestämma om du vill ha den stark eller lite mildare.

 

 

 

Ugnsbakad falukorv med potatismos

 2012-02-06    19:17:00   av:Josefin

Ugnsbakad falukorv:

  • Falukorv
  • Ett skivat äpple
  • En skivad gul lök
  • En klyftad tomat
  • Senap
  • Ost i skivor

Smörj en ugnsfast form.

Skär skåror i falukorven med ca 1 ½ cm mellanrum.

Lägg den i formen med skårorna uppåt och pensla med senap (även i skårorna).

Tryck in en äppelskiva, en lökring, en tomatbit och en ostbit så gott det går i varje skåra.

Avsluta med att lägga över ostskivor på korven (eller riven ost) och lägg eventuella tomatbitar, äppelskivor och lökringar som är över runt om i formen.

In i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min.

 

Lasagne med skinka, champinjoner och lök

 2012-02-06    16:09:06   av:Josefin


En rätt som aldrig blir bra på kort.

Lasagne med skinka, champinjoner och lök:

  • Skinka (vi hade julskinka i frysen som passade utmärkt till denna rätt)
  • En gul lök
  • Färska champijoner
  • Lasagneplattor
  • 3 dl grädde
  • Bechamelsås (se recept nedan)
  • Valfria kryddor
  • Riven starkare ost, ex. Västerbotten (ostskivor går lika bra)

Skär skinka, champinjoner och lök i bitar.

Stek allt tillsammans och slå på grädden och kryddor.

Smörj en ugnsfast form.

Häll i lite bechamelsås till det täcker botten, strö över lite ost och lägg sedan på ett lager lasagneplattor.

Häll på halva delen av blandningen från stekpannan.

Lägg på lasagneplattor, ost och resterande bladning från stekpannan.

Avsluta med ett lager lasagneplattor, ost och häll över resten av bechamelsåsen.

In i ugnen på 200 grader i ca 45 min.

 

Bechamelsås:
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör om.

Häll i mjölken och vispa runt till du får en jämn sås. Hur tjock du vill ha den reglerar du med hur länge du kokar den och blir den för tjock häller du i mer mjölk.

På ingång

 2012-02-06    11:37:14   av:Josefin
Håller just nu på att föra över en massa kort till datorn, här ska skrivas recept :D

Bacon och broccolipaj med västerbottenost

 2012-02-01    16:48:00   av:Josefin

4 port (huvudrätt, räcker till 8-10 om man serverar det som förrätt):

pajskal:

3 dl vetemjöl

150 gram smör

2-3 msk vatten

0,5 tsk salt

 

Äggstanning:

4 ägg

3 ½ dl mjölk

Svartpeppar

 

Fyllning:

Broccoli

Blomkål

Bacon

Västerbottenost

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Ta ut pajskalet ur ugnen.
  9. Skär bacon i tunna skivor och stek.
  10. Koka upp broccoli och blomkålshuvudena i ca 3-4 min.
  11. Häll av vattnet från broccolin och blomkålshuvudena. Häll över i pajskalet.
  12. Häll över baconet i pajskalet.
  13. Blanda ihop äggstanning 4 ägg och 3 ½ dl mjölk och svartpeppar.
  14. Häll över äggstanningen i formen och toppa slutligen med massor av riven västerbottenost.
  15. In i ugnen på 175 rader i ca 40 min.

Mini thékakor

 2012-02-01    14:03:05   av:Josefin

30 st mini thékakor:

1 liter mjölk

100 gram jäst

1 dl sirap

100 gram smält smör

5 dl havregryn

ca 2 liter vetemjöl

2 tsk salt

 

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och häll i mjölken. Temperaturen ska vara ca 37 grader.

Häll över smöret och mjölken i bunken och låt jästen smälta lite.

Blanda runt lite, tillsätt sedan resterande ingredienser. OBS: Ej allt mjöl på en gång utan lite pö om pö tills degen känns smidig.

Kavla ut degen direkt till den är ca 2 cm tjock.

Ta ut rundlar av t.ex. en kopp (en större).

Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg över thékakorna.

Nu ska de jäsa till dubbel storlek, det tar ca 25-30 min.

Efter de har jäst ska de naggas med gaffel.

Grädda dem i ugnen på 175 - 200 grader i ca 8 min (kan ta kortare eller längre tid, håll koll!)

 

 

Hamburgertallrik med hemmagjord pommes och god dipsås

 2012-02-01    14:01:58   av:Josefin

Testade på att göra pommes av bakpotatis i ugn, riktigt goda blev dem! Godast när man behåller skalet på :D

Dipsåsen är Ranch från Estrella dip med gräddfil. Vi hade över lite från en kvälls grönsaksdip. Passade utmärkt till pommesen!

Hemmagjord pizza

 2012-02-01    13:44:00   av:Josefin

 

Häromdagen gjorde vi hemmagjord pizza, ja inte helt från grunden utan vi körde faktiskt Kungsörnens pizzadeg paket. Inte någon höjdare direkt så det är inget jag rekommenderar!

Men här kommer ett bra recept på pizzadeg (2 port):

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • ½ dl olja
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 5 dl mjöl (ev. lite mer) + extra till utbakning
    1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
    2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, honung, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
    3. Låt jäsa minst i en halvtimme, men gärna längre.

      Min pizzafyllning:

      Färska champinjoner

      Mozarella

      tonfisk

      Oregano

       

      Dennis pizzafyllning:
      Oliver
      Skinka
      färska champinjoner
      Lök

      Sparrisrisotto

       2012-02-01    13:39:53   av:Josefin

      Testade på att göra sparrisrisotto häromdagen, det blev riktigt gott och jag kommer absolut att tillaga det igen.

      3-4 port:

      12 sparrisar (färska eller frysta spelar ingen roll)
      2 ½ dl arborio ris
      2 schalottenlökar
      ½-1 liter vatten
      4 msk grönsaksfond
      svartpeppar
      1 ½ dl parmesan
      1 msk olivolja
      3 msk smör

       

      Skölj sparrisen och koka den ett par minuter tills knopparna känns mjuka.
      Häll inte bort kokvattnet. Ta upp sparrisarna och skär bort blomknopparna.
      Skär resten av stjälkarna i centimeterlånga bitar. 
      Häll i fonden och vattnet och låt kastrullen stå och småputtra på låg värme.

      Häll olja i en stekpanna och stek löken tills den är genomskinlig. Ta upp löken och lägg på ett fat.
      Lägg i en större klick smör och häll i riset och stek på låg värme 10 minuter tills riset är genomskinligt. Häll över löken till stekpannan. Tillsätta lite av fondbladningen då och då och rör om ofta.
      Häll på mer av fondblandningen så snart vätskan börjar försvinna ur pannan. Riset tar ungefär 30-45 min innan det är helt klart. Rör till sist ner sparrisknopparna och den rivna parmesanosten (spara lite till garnering).

      Krämig upphottad korvstroganoff

       2012-02-01    10:30:00   av:Josefin

      Ingredienser:

      6 grillkorvar

      1 gul lök

      1 burk tomatkross

      1 burk creme fraiche

      2 msk tomatpuré

      1 ½ dl grädde

      ½ dl mjölk

      ½ ketshup

      Mushroomsoya

      Grillkrydda

      Svartpeppar

      Vitpeppar

      Paprika

       

      Stek lök och korv. Häll i övriga ingredienser (förutom kryddorna) pö om pö. Låt puttra ca 20 min. Smaka av med kryddorna och låt puttra ytterligare 10 min.

      Servera med ris!