Favoriter

 2013-04-16    13:40:14   av:Josefin
Detta är ett blandat inlägg med lite av mina favoriter.
 

Till fika är det en cappuchino, en biskvi och ett wienerbröd som gäller. Mums vad gott!


Husmanskost är väl det jag egentligen gillar mest, korvstroganoff är en av de bästa.


Surdegsbröd finns det inget bröd som slår.


Färsk frukt efter maten.

En ny slags pommes?

 2013-04-15    15:35:00   av:Josefin
Det har tydligen blivit en hel del testande här hemma, av de senaste inläggen att dömma.
Hittade en ny sorts pommes som var saltad och pepprad och bara skulle in i ugnen.
Snabbt och enkelt tänkte vi.
Tji fick vi, föredrar helt klart vanlig pommes och givetvis hemmagjord pommes, den här blev inte krispig utan mest sladdrig och jag tror till o med hemmagjord klyftpotatis går snabbare att göra för jag tyckte denna tog lång tid i ugnen.
Inget vi kommer köpa igen.
 

Testat Burger Kings snackbox

 2013-04-14    16:32:49   av:Josefin
Vi testade Burger Kings snackbox häromdagen, man fick 4 st chili cheese, 4 st chicken nuggets, 4 st lökringar och 4 st kingwings. Jag blev dock grymt besviken. Det enda jag gillade var chili cheesen, lökringarna var ju för sig krispiga men de föll ändå inte mig i smaken.
Chicken nuggetsen smakade allt annat än kyckling.
Köper inte detta igen.
 
 

Bakad minipotatis med laxröra och avokadosallad

 2013-04-13    19:03:09   av:Josefin
Inget recept på denna rätt då bilden får tala för sig själv.
Laxröran är köperöra från Gekås faktiskt, den bästa laxröran jag nånsin ätit.
Köper alltid med mig ett par burkar hem.

Avokado i salladen är sjukt gott! Äter nästan en avokado om dagen nu för tiden.
 

Hemmagjorda revbensspjäll med fantastisk glaze

 2013-04-11    12:04:00   av:Josefin

Att göra egna revbensspjäll är egentligen mycket enkelt, så länge man gör en bra glaze och tar bort hinnan på ena sidan spjällen. Det sista är otroligt viktigt för att inte köttet ska bli segt.

Min glaze (på en höft):
1 dl vatten
Tomatpuré
Chilisås (Lingham´s)
Ljus sirap
Honung
Oxfond
Cayennepeppar
En nypa socker
 
Börja med att skära bort hinnan på revbenens undersida.
Blanda ihop glazen och låt den koka på spisen ca 15 min, den ska småputtra.
Låt den svalna, rubba sedan in en del av den på spjällen.
Marinera spjällen i kylen minst ett par timmar men helst ett dygn.
Sätt på ugnen på 175 grader, lägg ut spjällen på en plåt, rubba in ännu mer av glazen.
Lägg spjällen med undersidan uppåt och låt dem vara i ugnen i ca 10-15 min.
Ta ut dem, vänd och rubba in mer glaze, in igen i ca 45-50 min.
Spjällen är färdiga när du lyfter dem på mitten och de böjer sig lätt.
Sätt då på ugnen på högsta grilläge och in med spjällen igen så sockret, honungen karamelliserar sig och får en krispig yta.
Ät och NJUT!
 
 



 

Hemmagjord kebabrulle

 2013-04-10    13:56:00   av:Josefin
Vi for iväg till City Gross härom kvällen.
Egentligen skulle vi bara handla mjölk, inte alls miljövänligt att åka till city Gross då som ligger 3 mil härifrån men väldigt vänligt för mitt hjärta :D Det finns inget bättre än att gå och strosa i mataffärer på kvällen och vända och vrida på alla möjliga matvaror.
Den här gången köpte vi även med oss lite kött och vi hittade färskt kebabkött som var färdigkryddat som vi givetvis blev sugna på att testa.
Eftersom det som sagt var kväll så hade jag inte en chans i världen att hinna baka eget bröd så det fick bli en snabb variant med färdigt tortilla bröd och det gick ju alldeles utmärkt.
Till och med kebabsåsen köpte vi, egentligen kallar jag nog den vitlökssås men den var faktiskt riktigt god. Dessvärre innehöll den två stycken E ämnen såg Dennis när vi kom hem så den kommer inte att köpas igen.
Däremot kan jag absolut tänka mig att köpa det färska kebabköttet igen, så gott!

 


Vi hade i kebabkött, sås, avokado, tomater, gurka, sallad och rå lök.

 

Fläsk med löksås

 2013-04-09    17:49:28   av:Josefin
En av de godaste rätterna jag vet är alla gånger stekt fläsk med löksås.
Jag köper alltid färdigskuret fläsk och skär bort en hel del fett på dem.
En bra löksås till är ett måste, här kommer receptet på denna goda.
 
Löksås 3 port:
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • salt och vitpeppar
  • Kinesisk soja
  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs den mjuk i smöret på medelvärme i 5 minuter.
  3. Strö vetemjölet över löken. Rör.
  4. Tillsätt mjölken under omrörning.
  5. Koka löksåsen i minst 5 minuter på medelvärme och rör då och då.
  6. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm vitpeppar och en skvätt soja.

Felix grytbas

 2013-04-08    09:56:00   av:Josefin
På Östenssons fick man ta en Felix grytbas gratis, antagligen för att det är en nyhet i deras sortiment.
Sagt och gjort, köpte med mig kyckling eftersom det var det enda man skulle tillsätta.
Hem och steka kycklingbitar, koka ris och i med grytbasen. (fanns flera att välja på men jag valde marockansk)
Vad tyckte vi då?
D tyckte den var god, jag är lite allergisk mot halvfabrikat och tyckte väl att denna var okej men inget jag skulle köpa.
 

Helstekt kotlettrad

 2013-04-07    21:02:00   av:Josefin
Ica Maxi hade ett extra erbjudande på kotlettrad.
Jag som egentligen nästan aldrig äter griskött förutom bacon och korv passade på att köpa hem en bit.
Och det var verkligen inget misstag, det blev så otroligt gott och väldigt mört!
 

Helstekt kotlettrad: (4 pers)
600 gram  fläskytterfilé
1 msk  smör
  salt
  peppar

Sätt ugnen på 150 grader.
Hetta upp en stekpanna med smör på hög värme.
Krydda köttet runtom med salt och peppar.
Lägg i köttet och bryn det runt om.
Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek i ca 45 minuter (innertemp. 70 grader)
Linda in i folie och låt vila ca 20-30 min i rumstemp.

Ostbricka med tillbehör

 2013-04-07    09:51:00   av:Josefin
Att köpa ostar i en delikatessaffär är nog bland det bästa, dels för att man kan provsmaka dem och dels för att personalen verkligen kan sina ostar. Jag och D var på Skafferiet häromdagen och inhandlade lite smått och gott.
Även charken på Ica Maxi fick sig ett besök.


Salta ostkex, räkor, avokado, bresola (tunt tunt nötkött), serrano, färska ananas, ölkorv, vindruvor, fikonmarmelad och alla sorters ostar som du kan läsa under bilden nedan.

Mina top 5 ostar från vänster:
* Altesse (den långa smala uppe till vänster)
* Taleggio (den ska man ej äta "skalet" på)
* Spader dam (en grymt god hårdost)
* Brie (saint Benoit- den godaste brien jag smakat)
* Manchego

Man tror oftast att ostar är svindyra, men priset för hela den här brickan (+ en halva brie till) kostade sammanlagt ca 150-170 kr.


Att prova ny bulldeg

 2013-04-06    09:39:17   av:Josefin
 
För längesedan skrev jag här i bloggen att jag skulle testa ett nytt bullrecept och återkomma med receptet om det blev bra. Då ni antagligen märkt att receptet inte kommit upp så förstår ni nog att det inte blev bra.
Receptet var med i tidningen Allt om mat och var ett grundrecept för flera olika sorters bullar.
Jag testade att göra vaniljbullar och bullar med Philadelphia choklad.
Bullarna blev okej, men degen var alldeles för neutral, nästintill lite matbrödssmak. Jag vill ha söta bulldegar men det slog mig sedan att degen inte innehöll socker utan bara lite sirap. Kanske inte så konstigt då?
Iaf, receptet kommer jag inte lägga upp här och degen kommer inte att bakas igen.