Couscous sallad och vitlökssås

 2012-07-31    12:43:00   av:Josefin

Denna middag blev otroligt god. JAg gillar egentligen inte couscous som det är, men att göra en sallad på det var faktiskt riktigt gott.

Couscous sallad:
Couscous (kokt)
Tomat
Gurka
Röd lök
Feta ost

Blanda ihop allt utaom feta osten, smula den över sallade vid servering.

Vitlökssås:
2 dl Turkisk youghurt
3 vitlöksklyftor pressade
Persilja
salt
3 msk honung

(blanda ihop allt och låt stå svalt i ett par timmar)


 

Omelett med skinka, tomat och ost

 2012-07-30    19:19:00   av:Josefin
 
Mannen i mitt liv, Dennis, tycker om omelett, men lyckas av någon anledning aldrig få till dem bra.
Jag själv gillar inte alls omelett men testade härom morgonen att göra en för första gången.

Omelett 2 personer:
  • 2-3 ägg
  • 1-2 msk vatten, mjölk eller grädde
  • en nypa salt

Börja med att knäcka äggen i en djup tallrik eller skål. Tillsätt sedan vatten, mjölk eller grädde och eventuellt salt. Vispa med en gaffel eller en såsvisp tills äggen bildar en jämngul smet som du sedan häller ner i en riktigt varm stekpanna. Rör om och sänk temperaturen till ungefär hälften.

Nu kan du hälla i vad du vill smaksätta din omelett med.

Jag tog halverade cocktail tomater, riven ost och strimlad skinka.

När omelettsmeten "stannat" slår du över halva omeletten på den andra halvan, se bilden ovan.

Klart! Servera gärna med grönsaker och lite hackade örter.



Grillad färskpotatis, briepaket och ostfyllda grönsaker

 2012-07-29    19:08:00   av:Josefin
 


Igår kväll grillade vi till en härlig middag.

3 snabba grilltillbehör:

1. Vi fyllde tomater och champinjoner med färskost och lade på grillen i ca 10 min.

2. Jag tog brieost och lade i en foliebåt och ringlade över honung. Detta fick gå på grillen i ca 5-8 min.

3. Jag gjorde även potatispaket, riktigt gott! Jag hällde i lite olivolja i en vikt foliebåt, sen lade jag på ett gäng färskpotatisar. Sen tog jag äkta smör, två st pressade vitlökar, svartpeppar, flingsalt och rosmarin i en skål och geggade ihop. Slutligen penslade jag röran på potatisarna och klickade ut det blev som kvar runt om. Sen lade jag båten på grillen i ca 30 min till köttet var klart. Riktigt gott och det blev en härlig gyllenbrun yta på potatisen.
 

På grillen

 2012-07-28    18:56:00   av:Josefin
 
 
 
 

Såsen är en köpevariant, kommer inte ihåg vilket företag men det var 3 sorters peppar Bearnaise sås i alla fall. Helt okej när man vill göra mina möjliga i köket och vill att saker ska gå snabbt. Annars föredrar jag att göra sås själv, men icke denna gång :D



Att servera en god sallad till grillat är underbart gott och lite extra mättande tycker jag. Den här gången serverades salladen på ett Romansalladsblad, lite festligare så. Jag strödde även över solrosfrön, pinjenötter och pumpakärnor och rundade av med en skvätt olivolja över. Jag hade lite priscuotto (stavning?) skinka kvar i kylen som rullades ihop och lades vid sidan om salladen. Gott något så gud!

 
 
 
 

Rökt lax - Lättare mat i värmen

 2012-07-27    15:00:47   av:Josefin
Jag har aldrig gillat rökt lax förut, förrän nu. Av någon konstig anledning. Till och med att jag tycker det är riktigt riktigt gott!
 
En skiva Kung Markatta Rågbröd med mosad avokado, svartpeppar och ihoprullad rökt Fjordlax.

Eller lite rökt lax ihop med färsk potatis, gräddfil och gräslök. 
 
Semestermaten blir nog inte mycket enklare än så. När man inget annat orkar i värmen. För grilla, det gör vi på kvällen.

 

Mat från Helsingborg och Helsingör

 2012-07-21    10:04:07   av:Josefin
 
 
 



Supergod Flankstek på Bishop Arms.

Otroligt god Bruschetta i Helsingör. Under mozarellan hade de en god rödlöksblandning. Måste testas hemma :D

Restaurang Marina Bar & Bistro i Helsingborg - Grillad oxfilé med sommarprimörer och rödvinssås



Kebabtallrik på Väla. Smakade precis som när vi var i Turkiet, gudomligt god. Kanske den bästa!


 
 
 

Vi firade 2 års förlovning

 2012-07-18    14:35:00   av:Josefin
 
Den 5 juli firade vi förlovning, 2 år. Nu är vi dock gifta så jag tror den där förlovningsdagen kommer glömmas bort ganska snart :D
 
När Dennis kom hem från jobbet serverade jag plankstek.
 
 
Till efterrätt blev det en kall smoothie med frysta frukter, glass, honung och mjölk. Mums!
 

Bacon och pasta gratäng

 2012-07-17    21:31:00   av:Josefin
Detta är en perfekt måltid att tillaga om man har en massa rester. Vi hade bland annat ett gäng äggvitor, några halva paket bacon, en halv lök, några broccolibuketter och överbliven ost.
 
Ingredienser:
Bacon
Lök
Pasta
Ägg
Mjölk
Riven ost
Chevre ost
Grädde
Mjölk
Chilisås
cocktailtomater
 
Skiva bacon och hacka löken.
Stek en stund.
Koka pasta och när det är några minuter kvar häller du i några broccolibuketter.
Blanda ägg och mjölk till äggstanning.
Häll i chilisås och grädde i stekpannan.
Smörj en ugnsfast form.
Sila pastan och broccoli.
Häll i lite av det i formen, varva med stekblandningen.
Stoppa i klyftade cocktailtomater.
Strö över riven ost och chevré.
In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter till det fått fin färg.
 
 

Otroligt goda Solskensbullar

 2012-07-16    12:11:00   av:Josefin
 

16 stycken solskensbullar

Ingredienser

  • 25g jäst för söta degar
  • 3 dl mellanmjölk
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 125g smör
  • ev. 1 tsk malen kardemumma
 
Marsankräm:
  • 2 dl mellanmjölk
  • 2 äggulor
  • ca 1-2 msk maizena
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll ner mjölken och låt det bli 37º.
  2. Smula ner jästen i en stor bunke och slå över lite av mjölkblandningen så jästen löses upp. Häll sedan över resten och tillsätt salt, socker och ev. kardemumma. Blanda runt och tillsätt lite vetemjöl i taget. Degen ska vara smidig och ska släppa från kanterna.
  3. Låt den jäsa under bakduk i 60min.
  4. Stjälp sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i två delar och dela sedan varje del i ca 8 jämnstora bitar.
  5. Forma till små bullar och låt jäsa ytterligare 30min.
  6. Gör då marsánkrämen så länge. Sjud mjölk, maizena, strösocker och äggulor i en kastrull tills krämen tjocknar. Blanda då i vaniljsockret och ställ åt sidan för att svalna.
  7. Gör en grop i varje bulle och fyll med marsánkräm. Låt jäsa i 10min och pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda i 225º i ca 7-10min eller tills bullarna fått fin färg. Låt de svalna.
  8. När du sedan vill äta några så smälter du bara smör och doppar dem i socker. På så vis blir inte sockret och bullarna så tråkiga. Det går utmärkt att frysa dem och ta upp vid behov.
 
 
 
 
 
Om du inte ska bjuda på dem direkt så kan du frysa in dem i detta skede, när de svalnat förstås. Sen när du väntar gäster tinar du så många du behöver, smälter lite smör och penslar dem med för att sedan doppa dem i strösocker. Mums!
 
 

Skinksås

 2012-07-15    15:05:00   av:Josefin
 
Efter att vi hade gjort pizza en helg fick vi både massor ost och skinka över. Det passar utmärkt till att göra pastasås av, gott blev det också.
 
Ingredienser:
Skinka
Lök
Vitlök
Tomat
Grädde
Ost
Svartpeppar
Chilisås
Creole krydda
 
Skär skinka i mindre bitar, hacka lökarna.
Stek samman i en stekpanna, det ska ej ta färg.
Häll i grädde och skiva ner tomat.
Häll i chilisås, svartpeppar och creole krydda (Tony´s), låt puttra en stund.
Någon minut innan servering häller du i massor av ost. Mums!
 
 

Blomkålsmos och fylld champinjon

 2012-07-14    10:02:00   av:Josefin
 
Jag ville testa lite tillbehör som jag inte gjort förut och har hört mycket gott om blomkålsmos. Jag hade även ett gäng champinjoner som började vissna lite.
Blomkålsmoset blev riktigt gott och för er som äter LCHF är detta ett bra alternativ istället för potatismos.
Champinjonen fyllde jag med färskost med smak av chili och slängde in på grill i ugnen, riktigt gott det med!
 
Blomkålsmos:
Blomkål
Smör
Grädde
Salt
Peppar


Gör så här
Koka blomkålen tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet. Lägg i en rejäl klick smör och mixa med stavmixer. Krydda efter smak och blanda i grädde till önskad konsistens.


Knäckig äppelpaj som alltid går hem

 2012-07-13    19:55:00   av:Josefin
 
Den här goda äppelpajen har jag visat förut här i bloggen, Dennis älskar den! Godast tycker jag att den är när den har fått svalna ca 20-30 min och serveras med vaniljvisp.
 
 

Favorit husmanskost

 2012-07-13    09:53:00   av:Josefin

Det här är en av mina favoriträtter. Ugnstekt falukorv i ugn med potatismos. Receptet hittar ni här! Så enkelt men så gott.

Pommes när tiden är knapp

 2012-07-12    15:52:00   av:Josefin
 
Jag gillar egentligen halvfabrikat men de här räfflade pommesen (eller vad man ska kalla dem) går an när man har ont om tid. De är lite kryddade från början så strö gärna över mer kryddor som du tycker om.
 
 

Gratinerad chevre med honung

 2012-07-12    09:42:00   av:Josefin
 

Sätt på ugnen på grilleffekt.

Ta en formfranskskiva, skiva centimeter tjocka skivor chevre och lägg på med lite mellanrum mellan dem.

Ringla över honung.

In i ugnen till osten smält och brödet blivit ganska brunt.

Ta en kopp (jag tar espresso kopp) och skär ut chevrebitarna.


 

Fiskgratäng med färskost

 2012-07-11    09:38:00   av:Josefin
 
 
 
 
Att använda färskost i maten är suveränt gott och man kan ju ändra smakerna i det oändliga.
EFter en kväll med ostbricka fick vi lite färskost över. Perfekt att använda i en fiskgratäng.


Ingredienser:

En purjolök
Grädde
2 msk fiskfond
Fisk
Philadelphia med gräslök
Tomater
 
Gör såhär:
Skriva purjolöken i strimlor, stek dem sedan i olja.
Blanda i grädde och fiskfond.
Låt blandningen puttra en stund.
Skiva fisk i 4 portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
Häll över gräddblandningen och bred på färskosten.
Stick ner några cocktailtomater och in i ugnen ca 25 min på 225 grader.
 
Servera :D
 
 


 
 
 
 

När svärmor fyllde år

 2012-07-10    15:27:00   av:Josefin
För ca 1 ½ månad sedan fyllde svärmor år och då passade vi på att bjuda hem henne på mat. Vi gjorde denna goda fiskgratäng med kräftor.




Vi hade en jättetrevlig kväll och maten smakade underbart bra :D
 
 

Kalkon pastasås

 2012-07-10    12:23:00   av:Josefin
Efter Midsommarafton fick vi med oss massor kalkon hem från mamma, jag passade på att göra pastasås av den dagen efter.
 
Riktigt smarrigt med kalkon, purjo, gul lök, vitlök, grädde, champinjoner och lite smaskiga kryddor.
 
 

Annorlunda Midsommarmat

 2012-07-10    09:20:07   av:Josefin
 
 
 
 
 
 
 

Vi firade Midsommarafton hemma hos mamma och pappa med god mat och god dricka. Det blev lite annorlunda i år eftersom jag inte älskar traditionell midsommarmat.

Sill, potäter, ägg, paj och köttbullar till förrätt.







Kalkon till huvudrätt.




Mandelpaj med jordgubbar, recept på det kommer i ett annat inlägg.



God skumpa med jordgubbar i.


 
 
 
 
 
 
 
 

Semester från jobbet!

 2012-07-06    15:53:14   av:Josefin
 
Nu har jag gått på semester, men enbart från jobbet, alltså inte bloggen.
Jag har laddat med massvis av recept och bilder som ska upp så småningom!