Kardemummasnurror

 2015-07-31    08:26:00   av:Josefin
17/5 2014. Det är datumet för senaste inlägget jag gjorde i denna blogg. 
Livet kom emellan lite och intressant för bakning och matlagning försvann helt och hållet ett tag.
Nu börjar det dock komma tillbaka så jag ska se om jag inte kan få liv i bloggen igen.
 
Igår var vi i skogen och plockade blåbär. När vi kom hem så bakade jag kardemummasnurror och blåbärsmuffins. 
Det hände dessutom en olykca vid bullbaket, jag glömde sätta på locket på assistenten. Japp, smör, mjölk, jäst överallt i köket! Tur att vi inte hade tapetserat färidgt där ännu så geggan kom på de gamla tapeterna. 
 
 
Muffinsen blev inget vidare alls, god smak men reste inte upp sig något. 
 
 Kardemummasnurror

• ca 30 st

50 g jäst för söta degar
4 dl fingervarm mjölk
125 g rumsvarmt smör 
1 dl vit eller ljus sirap
2 krm salt
1 ägg
11–12 dl vetemjöl

 

Fyllning

125 g smör 
3/4 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker

 

Garnering

Ägg
Pärlsocker

 

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och ägg.
3. Blanda sist ner 8 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter.
4. Tillsätt det sparade vetemjölet och arbeta nu samman till en blank och smidig deg.
5. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär, ca 40×50 cm.
6. Blanda alla ingredienserna till fyllningen och bre ut över halva deglängden. Vik över den andra deghalvan så att fyllningen täcks. Sporra upp degen i remsor och tvinna till knutar.
7. Lägg knutarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
9. Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i 7–8 minuter.