Kycklingröra och tonfiskröra till bakpotatis
Det här behöver du för 2-3 personer :
Kycklingfiléer
ev. curry på kycklingen
1 burk creme fraiche (2,5 dl)
1 rödlök
2-3 msk D´Elidas chilisås
1 riven vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Flingsalt
Citronpeppar
GÖR SÅHÄR :
Köp en färdiggrillad kyckling eller stek kycklingfiléer. Krydda med curry och citronpeppar. Kyckligen ska vara kall när röran rörs ihop. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Rör ihop alla ingredienser tillsammans med kycklingen. Förvara i kylskåp tills det är dags att servera.
Tonfiskröra:
Det här behöver du till 2-3 personer :
1-2 kokta ägg (hårdkokta)
2 rödlök
1 burk creme fraiche
1 burk tonfisk i vatten
Citronpeppar
Koka äggen och låt dom kallna och finhacka under tiden rödlök riktigt smått. Rör ihop med creme fraiche. Skala och finhacka äggen och rör ner tillsammans med tonfisken (häll av vattnet innan). Tillsätt rikligt med citronpeppar. Håller sig 3 dagar i kylskåp.
Även denna blev gudagod!
Pasta med kyckling och broccolisås
Ingredienser:
Kyckling
Bacon
Broccoli
Creme Fraiche
Muschroom soja
Hönsfond
Några tsk chilisås
Salt
Peppar
(jag har bara höftat med ingredienserna)
Gör såhär:
Stek kycklingen och dela sedan i små bitar.
Stek baconet knaprigt.
Blanda ihop kycklingen med resterande ingredienser i en kastrull (spara lite bacon till topping för sältans skull).
Köttbullar och skysås
Ingredienser:
- 500 g nötfärs
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 1,5 krm malen svartpeppar
- riven muskotnöt
- 1 st ägg
- 1 fint hackad gul lök
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.
Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.
Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)
Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.
Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.
Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt.
Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.
Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.
Lägg upp köttbullarna på ett fat.
Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.Sås:
- 1 dl mjölk
- Maizena redning
- 3 dl steksky (vatten + "stekrester")
- 2 msk kalvfond
- 1 tsk soja
Gör såsen:
Ta fram en såskastrull.
Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den.
Vispa ner skyn i såskastrullen. Vispa ner kalvfond och soya, mjölk och redning.
Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.
Detta mumsiga serverades med mammas hemlagade lingonsylt och kokt potatis.
Krämig pastasås med bacon version 2
Detta behöver du till 4 personer :
Pasta av något slag
2 pkt bacon
1 hackad gul lök
½ halv paprika (valfri färg)
2,5 dl creme fraiche
En skvätt mjölk
Ev ljus redning
2-4 msk chilisås ( efter egen smak och tycke)
några blad finhackad basilika
en skvätt muschroom soya
10 körsbärstomater
1 dl riven Parmesan
salt och peppar
alt. Ta bort creme fraiche och parmesan och använd istället blåbands pulver ostsås - blir gott det också.
Jag höftade lite med ingredienserna så att man behöver inte följa receptet till punkt och pricka!
Gör så här:
* koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
* Finhacka löken och klipp baconet – bryn detta klart.
* Rör ner creme fraichen, chilisåsen, soyan och hackad basilika.
* Klyfta tomaterna och rör ner. Låt det sjuda upp och red ev. av med redning.
* Häll i den rivna parmesanen och smaka slutligen av med salt och peppar.
Serveras sedan med pastan och eventuellt en god sallad till.
Snart så
Men jag letar fortfarande efter någon som kan fixa till designen?
Toscapäron med vanlijglass
80-talet bankade på dörren igår, det blev Toscapäron med vanlijglass till efterrätt :D
Toscapäron 4 pers
Ingredienser:
* 1 burk konserverade päron
* 50 g smör
* 1 påse mandelspån
* 0,75 dl socker
* 1 msk vetemjöl
* 1 msk mjölk
Gör såhär:
1. Smörj en ugnsfast form. Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.
2. Gör toscasmeten. Ta fram en kastrull. Smält matfettet. Tag kastrullen från värmen.
3. Rör ner mandelspån, socker, mjöl och mjölk. Rör till en jämn smet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda ett par minuter tills smeten tjocknar.
4. Klicka ut toscasmeten över päronen.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 225°C i 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.
Otroligt god efterrätt i all sin enkelhet.
Benfri Karrékotlett i ugn och sesampanerade potatisklyftor
Benfri Karrékotlett i ugn med sesampanerade potatisklyftor, stekta kantareller, ugnsrostade tomater och gudomligt god sås.
Detta tyckte min sambo blev jättegott. Jag själv gillar inte fläskkött så mycket men köttet blev väldigt mört och fint.
Grundreceptet på detta är egentligen med fläskkotlett men det gick lika bra med kotlett, ta helt enkelt vilket fläskkött ni har hemma :DKotlett i ugn
Ingredienser till 2 pers.:
* Kotletter (räkna på minst en till varje person)
* 1 dl Creme fraiche
* 1 ½ dl Grädde
* 1 tsk kinesisk soya
* 1 tsk mushroom soya
* 1 tsk Samal Oleak
* ½ tsk stark Chilisås
* Valrfria kryddor (jag tog bara svartpeppar
Gör så här:
1. Lägg köttet i en ugnsfast form.
3. Blanda ihop resterande ingridienser och täck kotletterna med röran.
4. In i ugnen på 175 grader i ca 1 ½ timma.
Jag tyckte såsen blev för tunn när jag tog ut formen ur ugnen och dessutom var den väldigt stark. Jag silade den i en kastrull, hällde i mjölk, mörk Maizen och lite gelé så blev den gudagod!
Skaldjurskväll
Igår kväll hade vi en supermysig skaldjurskväll med rostat bröd och hemmagjort vitlökssmör. Gudagott!
Jag köpte färsk krabba, färska havskräftor och färska räkor utav fiskehandlaren idag. Visst det blir lite dyrare, men så mycket godare med färskt!
Eftersom vi båda är sjuka och jag äter starkt pencillin så fick det bli tråkig apelsinjuice till.
Eget vitlökssmör:
Rumstempererat bregott och en pressad vitlöksklyfta, hur enkelt som helst och hur gott som helst!
Frallor
Jag fick ut 12 st frallor.
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl vetemjöl
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader.
3. Rör ner mjölken och lös upp jästen.
4. Tillsätt det rumsvarma smöret i bitar och lite av mjölet.
5. Tillsätt även salt och bakpulver.
6. Arbeta degen (gärna i maskin då den bör arbetas mycket).
7. Tillsätt mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
8. Täck bunken med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
9. Ta upp på mjölat bakbord i arbeta in mer mjöl i degen men inte så den bli hård.
10. Dela i 2 bitar och dela varje bit i 6 bitar.
11. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min.
12. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning.
13. Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Mina fick dock vara inne i 20 min.
Grundreceptet som jag hittat hos Victorias Provkök är egentligen baserat på manitoba cream men jag testade med vetemjöl då jag inte hade det andra hemma, och det blev ju jättebra resultat :D
Krämig pastasås med bacon
Detta behöver du :
Spagetti
2 pkt bacon (funkar dock bra med mindre mängd oxå, jag hade bara ½ paket hemma :D).
1 /2 hackad gulök
5 dl creme fraiche
1 tsk Kinesisk soya
2-4 msk chilisås
några blad finhackad basilika
10 körsbärstomater
salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Finhacka löken och klipp baconet – bryn detta klart.
Rör ner creme fraichen, chilisåsen, en tesked kinesisk soya och hackad basilika.
Klyfta tomaterna och rör ner.
Låt det sjuda upp och smaka av med salt och peppar.
Detta blev supergott!
Favoriter i köket
Från vänster: Lingham´s Chili sauce, American Steakhouse krydda, curry, Fem sorters peppar, Olivolja med citron köpt i Italien och olivolja med vitlöksklyftor i köpt i Spanien.
Rimbobullar
Och dessa kan jag verkligen rekommendera, de godaste bullarna jag ätit på länge!
Degen var väldigt lättarbetad och gick att dra åt alla håll och kanter utan att gå sönder :D
Sesampanerade potatisklyftor i ugn
Du behöver:
Potatisar
Gul lök
En god olivolja
Flingsalt
Sesamfrön
Gör såhär:
1. Skala så många potatisar som ni behöver.
2. Skär dem i klyftor.
3. Lägg dem i en fryspåse och ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
4. Knyt igen påsen och skaka ordentligt.
5. Häll ut blandningen på en plåt.
6. Klyfta en gul lök och lägg på plåten.
7. Strö över sesamfrön.
8. In i ugnen på 200 grader i ca 25-30 min. Om du vill ha mer färg på potatisen kan du öka till 225 grader de sista 5 minuterna.
Servera med exempelvis smörstekta kantareller, hemmagjord snitzel och rödvinssås.
Chokladrutor med Toscatäcke
ca 36 rutor (beror på hur stora du vill ha dem)
Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 gram rumsvart smör
Kokos-tosca-täcke :
75 gram smör
1 dl ljus sirap
1½ dl grädde
200 gram kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och sikta sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret. Vänd runt ordentligt. Bred ut smeten på en ugnsplåt. (30*40) med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader 15 min.
Gör toscasmeten under tiden. Häll ner alla ingredienser till tosca-täcke i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, sänk värme och rör försiktigt. Låt småputtra ca 5 min. Sen är den klar att bredas på kakan!
Ta ut kakan och bred på toscasmeten, ställ in i ugnen och grädda ytterliggare 10 min. Stjälp upp och låt svalna, skär i rutor. Går utmärkt att frysa.
Torskfilé med räkost, räkor och gratinerat duschessemos
Antal portioner: 2-3 st
Ingredienser
400 g torskfilé (eller annan tunnare vit fisk)400 g bredbar kräft- eller räkost (jag tog räkost men tror att kräftost ger mer smak).
Salt
Peppar
2 dillknippor
Kräftstjärtar (eller färska räkor)
Gör så här
1. Smörj en eldfast form.
2. Lägg fisken på en skärbräda, bred räkosten/kräftosten på filéerna. Rikligt!
3. Rulla ihop filéerna med skarven neråt, bred på räkosten/kräftosten på rulladerna. Lägg ner i formen.
4. Salta försiktigt och peppra. Lägg på dill.
5. Gratinera i 200-225 grader under 30 minuter tills fisken har den rätta färgen (fisken ska bli ca 45-50 grader inuti).
6. Om du önskar ha potatismos i ska du koka den (bäst att göra först av allt) tillsätt en äggula, smör, mjölk, peppar och salt och spritsa ut i formen när fisken varit inne i ca 10 min. Sätt in formen igen och ha den inne i ca 20 min på samma grader som innan.
7. Strö över kräftstjärtar före serveringen.
Hasselbakspotatis och hemmagjord snitzel
Ingredienser Hasselbackspotatis (2 port.):
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen.
Skär i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen tex i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör/olivolja på varje potatis.
Ställ in mitt i ugnen, 225 grader i 25 minuter.
Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.
Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.
Egenpanerad snitzel:
* Först bankade jag ut köttet och lade sen i uppvispat ägg. Vänd runt det så ägget kommer åt överallt.* Sen blandade jag ströbröd, grillkrydda, 4 sorters peppar, vit peppar och Aromat som jag vände runt de äggindränkta snitzlarna i. Snåla EJ med kryddorna!
* Stek sedan i rikligt med olivolja på hög värme så de blir så där frasiga (några minuter på varje sida), vill du ha de mjukare i konsistensen så kan du steka en längre stund på lägre värme.
Lussekatter
Ingredienser:
- 50.0 g (1.0 pkt) jäst för söta degar
- 150.0 g äkta smör
- 5.0 dl mjölk
- 1.0 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
- 1.0 st ägg
- 2.0 g (4.0 frp à 0.5 g) saffran egentligen ska det vara 2 påsar endast men jag tycker inte det smakar något då)
- 1.5-3.0 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- ca 17.0 dl vetemjöl
- 1.0 st ägg
- ca 1.0 dl russin
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Potatisgratäng
Potatisgratäng:
Receptet är till 3-4 personer.
* Ta en stor ugnsfast form, smörj med olivolja eller smör.
* Skiva 7-8 stora potatisar i tunna skivor.
* Hacka en gul lök och en stor purjolök.
* Stek i stekpannan, inte så de blir brända, pressa i 2 vitlöksklyftor.
* Lägg ett lager potatisskivor i botten på formen.
* Mal svartpeppar över och höll på lite mjölk.
* Lägg på ett tunt lager av lökblandningen.
* Lägg på skivor av ost, t.ex Västerbotten eller prästost.
* Lägg på ett nytt lager potatisskivor och lökblandning. Varva med ost (om du vill ha mycket ost i, smakar lite mer då).
* När du kommit till det översta lagret kan du ha på lite malen svartpeppar igen. När du lagt på osten häller du över 3 dl matlagningsgrädde (fungerar även med vispgrädde) och slutligen strör du ströbröd över hela.
* In i ugnen i ca 1 timma på 225 grader.
Hel kyckling i ugn
Hel kyckling i ugn:
* Ta fram en ugnsfast form som du smörjer med olja eller smör. Jag tog en olivolja smaksatt med citron.
* Lägg i kycklingen och ringla även över olja på den. Tog även här den smaksatta oljan med citron.
* Dela en citron, pressa ut saften från båda klyftorna över kycklingen.
* Mal peppar och valfria andra kryddor på kycklingen. Jag tog 4 sorters peppar bara.
* Citronhalvarna stoppar du in i kycklingen, då blir den extra saftig.
* In i ugnen ca 1 timma (kycklingen ska bli 100 grader) på 225 grader.
* Du får ösa kycklingspadet emellanåt, alternativ slå på lite vatten.
Den här kycklingen blev väldigt saftig och god! Ska testa med lite vitlök och örter nästa gång.
Bulgur och bönsallad
Kyckling med bulgur och bönsallad.
Kycklingen i denna rätt är inget märkvärdigt, utan bulguren och bönsalladen.
Bulgur (4 port):
Koka enligt anvisningar.
* Häll i 1 ½ matsked kalvbuljong
* Häll i en ½ tesked Chili sås. Jag ska kolla vad våran heter som vi är jättenöjda med.
Det blir mer smak på bulguret om man häller i lite starkare grejjer.
Bönsallad:
* Stek paprika och kidneybönor ihop (jag hade såna på burk)
* Koka sparris (som du skurit i små bitar) och sockerbönor i vatten som är rejält saltat och med en stor smörklick.
* Rör ihop i en skål och servera som tillbehör. Gott!
Kokt hummer och avokadoröra med keso, räkor och rom
Hummer kok:
Jag köpte en fryst hummer.
Lägg den i en kastrull med vatten så det täcker hummern och lite till.
Häll i en matsked salt, en sockerbit och massor av dill.
Låt vattnet koka upp.
När det börjat koka häller du i saften från en halv citron.
Låt koka i 3-5 min.
Avokadoröra med keso:
Dela avokadon och ta ut allt kött.
Lägg i en skål, mosa med gaffel.
Häll i 1 ½ tesked keso (naturell), lite lite salt och rör om.
Lägg röran i avokadoskalet, toppa med stenbitsrom och räkor.
Vi gjorde även eget vitlökssmör jätte enkelt. Vi tog bara äkta smör och pressade i en vitlöksklyfta och rörde om. Det blev jättegott!
Fetaostbåtar
Till vänster på bilden ser ni mitt nya påfund, fetaost båt.
Köpte nämligen en fetaost som jag inte tyckte var god, fick då för mig att den skulle bli godare i ugnen och jisses så gott det blev.
Fetaost båt:
Ta ett folieark och forma som en båt.
Häll i bitar av fetaost.
Ringla över en god olivolja.
Strö över flingsalt.
Förslut båten och lägg den i ugnen på ca 225 grader i ca 15 min (tiden kan variera något).
Kantarellrisotto
Det blev godare denna gång, uteslöt vinet som skulle vara i då jag tyckte det tog överhanden förra gången.
4 pers
Kantarell Risotto :
olja + lite smör
4 schalottenlök
4 dl aborioris
2 dl färska kantareller
1,3 liter kycklingbuljong (jag tog hönsbuljong)
2 dl finriven parmesanost
Salt & nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
* Börja med att koka upp buljong i en kastrull då den ska tillsättas varm senare.
* Stek kantarellerna i en stekpanna utan smör så du får ur all vätska.
* Finhacka schalottenlök och fräs nu på den i samma stekpanna och tillsätt lite olja + lite smör bara så den blir lätt genomskinlig,.
* Tillsätt riset och rör om då och då.
* När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt slår du på buljong lite i sänder vartefter det kokar bort!
* Fortsätt så tills all buljong tilsattas, ca 15-20 min (i mitt fall tog det dock 1 timma, beror nog på vilken sorts aborioris man har).
* Ta bort pannan från spisen, rör ner parmesanosten och låt risotton vila ca 1 min.
* Krydda sedan med salt och peppar.
Såsen har jag gjort på skyn från köttet och tillsatt lite soja, mjölk och redning.
Romsås
Det blev riktigt gott! Färska champinjoner och sparris har vi nästan alltid hemma.
Romsås:
* En burk Creme Freishe (inte någon lätt variant)
* En finhackad gul eller röd lök
* Dill
* En burk med stenbitsrom
Enkel kycklingsallad
* Färdiggrillad kyckling från Östensson (den godaste som finns)
* Kokt kallt ris
* Gurka (utan skal)
* Majs
* Svart peppar
* Rhode Island dressing
Enklare än så blir det knappast.
Weinerbröd recept
Resultatet blev kanongott och man kan ju variera i det oändliga, nästa gång testar jag med smält choklad på :D
Här kommer en liten steg för steg guide:
Då dessa plattor var ganska stora delade jag dessa på mitten så varje platta blev 2 st.
När de tinat ska de penslas med vatten så de blir lite klibbiga.
Klicka på lite Marsan vanlijsås, jag använde sån där man gör på pulver och tog endast 1 ½ dl mjölk till en påse pulver.
När de har svalnat häller du på antingen glasyr eller smält choklad eller något annat. Jag valde glasyr denna gång. Då blandar man ihop lite vatten med florsocker och några droppar citron. Smaskigt!
Detta ska jag fixa i ordning till min födelsedag, de blev så smaskiga och i perfekta storlekar!
Blåbär och hallon muffins
Jag hann inte göra frosting på dessa muffins, valde även pga detta inte mina fina muffinsformar utan det fick bli de vanliga vita. Har ett upplägg muffins kvar i frysen lagom till jag fryser och då ska jag testa på frosting.
Iaf, dessa muffins blev kalasgoda! Ruskigt goda :D
Recept:
12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt
200 g rumstempererat smör eller margarin
1 1/2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Ca 1 dl blåbär eller hallon (jag rörde ihop frysta hallon och blåbär med en tesked socker)
Sätt ugnen på 200°C. Rör fett och socker ljust och poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulver.
Fördela smeten i formarna och tryck ner några blåbär eller hallon i varje.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Pizzabullar ca 16 st
Pizzabullar ca 16 stycken: (blev dock 24 bullar av min deg)
Deg:
¼ dl olja
2½ dl mjölk
½ pkt jäst (jag tog torrjäst och mätte upp halva)
½ msk socker
½ tsk salt
Ca. 6½ dl vetemjöl (det räckte med 5 ½ dl för mig)
Fyllning:
Passerade tomater
Tomatpuré
Riven ost
Oregano
Skinka
Ananas
Pensling med uppvispat ägg.
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt eller ställ ut bullformar. Jag valde bullformar.
2. Värm mjölk och olja till fingervärme och smula ner jästen i degspadet. Tillsätt salt och socker.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget. Det är jätteviktigt att bara ta lite i taget så det inte blir för mycket mjöl!
4. Arbeta ihop till en slät deg och låt jäsa i 10 min med bakduk (kökshandduk) över.
5. Kavla ut degen till en rektangel.
6. Blanda ihop tomatpuré, passerade tomater och oregano i en skål, det är bara att ta lite på känn efter egen smak.
7. Bred ut röran på degen, häll på riven skinka, hackad ananas och riven ost. Spara ca 1 cm på kanten så blir det inte så kladdigt när degen rullas ihop.
8. Rulla ihop som en rulltårta och skär ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på plåten (i formarna).
9. Låt jäsa på plåten i 15 minuter.
10. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter (mina behövde dock vara inne i ca 12 min).
Går utmärkt att frysa in och tina upp efter behov. Perfekt picknickmat då de även är jättegoda kalla oxå :D
Gratinerad hummer
Ingridienser:
- 1 stor färsk hummer (räcker till två personer)
- smör
- 4 färska champinjoner
- ½ purjolök
- 1 ½ dl vispgrädde
- 1 msk konjak
- salt
- nymald vitpeppar
- 1 msk vetemjöl
- ½ dl riven lagrad Grevé (jag tog dock prästost istället, funkar lika bra.)
Recept:
- Dela hummern i två lika delar.
- Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
- Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
- Ansa svampen och skiva den.
- Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
- Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
- Smaka av med konjak, salt och vitpeppar.
- Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
- Rör ner hummerköttet.
- Fördela fyllningen i hummerskalen.
- Strö över osten.
- Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
- Servera genast.
Mozzarella Bruschetta
Recept:
* Hacka tomter, gärna i olika färger, blanda i lite saft från en citron, hackad färsk basilika, olja o pressad vitlök, salt o peppar.
* Pensla brödskivor från en franska med olja och rosta dem lite i ugnen.
* Gnugga brödskivorna med en vitlöksklyfta efteråt.
* Lägg tomatblandningen på brödskivorna och lägg skivad mozarella överst.
* In i ugnen på 250 grader till mozarellan är lagom smält. Dekorera gärna med några basilika blad, Klart!
Perfekt att servera som förrätt!
Torskpaket i ugn
Jag gjorde det dock på fri hand men här kommer mitt recept:
Ta ett folieark och vik som en skål.
Häll i olivolja, salt och peppar.
Lägg på en torskfilé.
Klicka på smör på torskfilén.
Runt om och över filén lägger man tomater och rödlök i mängder.
Salta och peppra igen.
Förslut sedan paketen.
Sen fick det stå i ugnen i ca 30 min.
Det blev så gott, och man kan ju variera denna rätt i all oändlighet beroende på vad man har hemma.
Till det stekte vi färska champinjoner, kokade färsk sparris och pressade potatis.
Snabb lasagne
Först gör man egen köttfärssås.
Jag stekte blandfärs,grädde, ketshup, lök, chili o svartpeppar.
Sen gör man bachamellsås - ca 6 dl.
Smält margarin/smör blanda sedan i vetemjöl.
Rör ihop det och sen blandar man i mjölk. Här kan man välja lite själv hur mycket mjölk man ska ha i, beror på hur tjock man vill att såsen ska vara.
Smöra sedan en form, häll i lite av såsen, lägg på några skivor ost (jag tog Herrgård för det var det vi hade hemma). Sen lägger man på lasagneplattor så det täcker.
Sedan tar man köttfärssåsen, bachamellsås, ost igen (om man vill), lasagneplattor, fortsätt att alternera.
När du byggt på så högt du vill ha det häller man på bachamellsåsen över hela lasagnen och på med ytterligare ostskivor.
ca 30 min i 220 grader
Snabbt och kanongott!
Matbloggen
Först måste jag givetvis fixa i ordning designen, men det är en annan femma.
Så länge får jag låna en design som finns gratis på nätet.
Sen ska jag fixa in alla kategorier.
Det är med andra ord en del jobb innan denna kommer igång.