Loop från Marabou
Igår köpte vi nya chokaldbiten Loop från Marabou, har läst mycket gott om den på bloggar så blev sugen på att testa.
Jag tycker den var helt okej, men inte mer. Dumla är godare! Ganska billig dock då den kostar 5 kr endast. Men som sagt, Dumle är godare :D
En annan tid
Kardemummabullar
Ingredienser ca 25-30 st:
Deg:- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl
- 50 g smör
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
(jag brukar dock ta nästan dubbelt av dessa ingredienser så man får desto mer fyllning, bullarna blir saftigare då)
Pensling:- 1 st ägg
Garnering:
- pärlsocker
- mandel
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kardemumma.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker och/eller mandelflarn.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Påskafton 2012
Påskaftonen spenderades hemma hos mina föräldrar som bjöd på riktig påskmat :D
Mamma hade lyckats göra den godaste Jansson jag någonsin ätit.
Det bjöds på: Janssons, rökt fläskfilé, ägghalvor med räkor, laxomelett, grönsaksomelett, kyckling, köttbullar, prinskorv, sill med mera.
Wienerschnitzel på kalv
Betydlig skillnad att göra på kalv än gris.
Mustig köttfärssås
Det finns säkerligen flera tusen varianter på köttfärssås, vilken är din favorit?
Mustig köttfärssås 4 personer:
500 gram nötfärs
1 stor gul lök
3 morötter
½ kålrot
½ vitlök solo
En burk Mutti tomatkross
2 msk kalvfond
Svartpeppar
salt
Lite grädde
Lite vatten
Stek färsen, hacka gula löken och häll i. Stek gyllenbrun.
Riv morötterna och kålroten, häll i stekpannan.
Pressa i vitlöken.
Häll i fonden och tomatkrossen.
Låt puttra en ganska lång stund, om det blir för torrt häller du i lite vatten.
Häll i en skvätt grädde och krydda!
Låt puttra länge, helst minst en timma!
Blev lite väl ljus bild med blixt, men va fan ni ser ju vad det är :D
Kyckling med smak av senap i ugn
Ingredienser:
Kyckingfiléer
1 paket Creme Fraiche
1 dl grädde
1 msk grönsaksfond
2-3 tsk dijon senap
1 paket bacon
Några champinjoner
Riven västerbottenost
Peppar
Stek kycklingen och peppra. Den behöver ej vara genomstekt då den lagas färdigt i ugnen. Skär den i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Stek strimlad bacon och strö över kycklingen.
Stek skivade champinjoner och strö över.
Blanda övriga produkter (förutom osten) i en skål och smeta ut på kyckling, bacon och champinjoner i formen.
Avsluta med att peppra och strö över osten.
In i ugnen på 225 grader i ca 25 min.
Hemmagjorda kroketter
Ni som läser denna blogg vet att jag inte är jätteförtjust i halvfabrikat, vad passar då bättre än att göra sina egan kroketter?
Kroketter för 2 personer:
Koka upp 4 potatisar.
Stöt dem tillsammans med 1 äggula, en smörklick, vitpeppar, en halv vitlök solo, persilja och mjöl. Mängden mjöl beror på hur lätt du kan rulla moset till bollar, testa dig fram, det brukar gå åt ungefär ½-1 dl.
Stek bollarna i smör på hög värme eller in med dem i ugnen på 225 grader till de fått fin färg.
Jag stekte dem i stekpannan men tror de blir bäst i ugn.
Superenkelt och gott! Smaken går ju att variera i det oändliga.
Baconsås med morötter
Ett enkelt sätt att förnya maten och nå nya smaker är att tillsätta andra saker du inte testat förut. Denna baconsåsen fick 3 rivna morötter i sig och 1/4 dels kålrot. Jisses så gott det blev! Uteslut baconen för en vegetarisk version.
Inte sämre mat för det
Har varit sjuk senaste veckan men mat lagar vi fortfarande :D
Palsternackspuré måste ni testa om ni inte gjort det! Så mumsigt!