Här lagras recept!


Jag har inte riktigt haft tid för bloggen på ett litet tag, har haft storrensning här hemma och nu har vi fullt sjå att göra oss av med allt. Men jag har såklart lagat mat och såklart testat nya recept så det kommer upp så fort jag har lite mer tid framför datorn.
På återseende!
Helstekt kyckling i ugn med rosmarin och vitlök


Heltstekt kyckling i ugn med rosmarin och vitlök, serverad med sesampanerad klyftpotatis och currysås.
Ingredienser:
En hel färsk kyckling
Olivolja
2 vitlök solo
1 citron
Torkad rosmarin
Soya
Kycklingfond
Vatten
Smörj en ugnsfast form, lägg i kycklingen.
Blanda olivolja, en pressad vitlök solo, citronsaften från citronen, peppar, soya, kycklingfond och vatten.
Pensla på kycklingen och skär några snitt i den där du häller i lite av blandningen.
Strö över torkad rosmarin och klappa in i kycklingen.
Dela den andra vitlökssolon och stoppa in i kycklingens, ta citronhalvorna och stoppa in dessa med.
In i ugnen i ca 1 timma på 225 grader.
Blir riktigt gott och saftigt!
Hemmagjorda hamburgare med minipotatisgratäng


Underbar kvällsmat!
Vi steke upp rejält med hemmagjorda hamburgare och frös in, med smörpapper mellan burgarna, för att enkelt kunna steka på vid lunchtimmen. Vi tog dock varsin kvällen till ära såklart och i kylen fanns gårdagens minipotatisgratäng som bara var till att värma i ugnen. Gudagott!
Mina måsten på hamburgare är krispig isbergssallad, färsk gurka, ost, hamburgerdressing och råa lökringar.
Vad äter du på din hamburgare?
Enkla Maränger


Underbart gott med glass från Sia, hemmagjorda maränger, chokladsås och riven vit choklad.
Här hemma är det inte jag som gör marängerna, det är faktiskt Dennis som står för den biten, och bra blir dem varje gång! Smakerna kan man variera i det oändliga, polkagris - pepparmyntsolja, choklad - kakao och så vidare.
Enkelt recept:
3 äggvitor
3 dl socker
1 nypa salt
Vispa hårt och länge! Vänd skålen upp och ner och ner smeten inte rör sig är den klar.
Spritsa ut på bakplåtspapper.
In i ugnen i ca 45 min till 1 timma på 150 grader. Håll koll på dem då och då.
Lägg EJ marängerna i en plastpåse när de svaklnat för då mjuknar de. Lägg istället i en tätsutande glasbukrk eller låt de helt enkelt ligga framme.
Vit chokladmousse med hallonsirap till efterrätt!


Vi åt denna vita chokladmousse till efterrätt i lördags, den blev otroligt god och står högt i topp på efterrättstoppen hos mig. Riktigt smaskig!
2 portioner (eller 4 små):
- 75 gram vit choklad
- 1 äggula
- 1 msk mjölk
- 1 dl grädde
- 1 ½ msk socker
- Börja med att vispa grädden och tillsätt äggulan och sockret.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i micron och rör sedan ner mjölken i chokladen.
- Rör ner chokladen i vispgrädden tills det blir en jämn smet.
- Häll upp smeten i skålar, och ställ i kylen till chokladmoussen har stelnat.
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen. Rör ordentligt. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter snart. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Garnera gärna med hallon och riven choklad.
Oxfilé med minipotatisgratäng och hemmagjord bearnaisesås till huvudrätt


Det här blev helgens huvudrätt, så otroligt gott det blev! Jag testade att göra egen bearnaisesås för första gången och den blev riktigt riktigt god. aldrig mer pulversås eller burksås!
Bearnaisesås 4 port:
2 st finhackade schalottenlökar
4 vitpepparkorn
1/4 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 äggulor
250 g smör
färsk persilja & dragon (fungerar även bra med fryst)
Smält smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält kan du låta den stå kvar på plattan på 2:an så det är svag värme.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i hackad persilja och dragon (ju mer du tar i desto mer smakar såsen). Salta och peppra.
Ett tips: Om såsen skulle skära sig medan du gör den, tillsätt lite kallt vatten och vispa vispa så blir den bra igen! Funkar jättebra!
Räk cocktail med chili Rhode island till förrätt


Jag har lagt upp detta recept tidigare men eftersom det inte går att lägga samma inlägg i flera kategorier och jag gjorde den som förrätt i helgen så lägger jag upp den igen under kategorin förrätt.
Räkcocktail till två stora portioner eller 4 små:
- 2 dl skalade räkor
- 1 avocado
- 1 tomat
- 5 cm gurka (gröp ur det vattniga i mitten med en sked)
- Isbergssallad
- 3 msk hackad rödlök
- ½ mango
- Citron
- 1 skiva formbröd
- Chili Rhode Island sås (se recept längre ner i detta inlägg)
Lägg isbergssalladen i iskallt vatten några minuter för att få den extra krispig.
Hacka tomat, avocado, mango, rödlök, gurka och isbergssallad.
Blanda ihop i en skål.
Skala räkorna.
Fyll ett cocktailglas eller som i mitt fall en marimekko skål med röran. Varva dock med räkor i lager.
Toppa med ytterligare räkor och chili Rhode islandsåsen.
Kantskär brödet och smörstek det gyllenbrunt. Dela i två trekanter.
Stick ner en brödbit och sätt en citronklyfta på kanten av glaset.
Chili rhode island sås:
3 msk majonäs
3 msk chilisås (jag använder Lingham´s chilisås)
2 msk gräddfil
Salt & vitpeppar
Blanda ihop och ringla över cocktailen.
Klart att servera!
Snabbvariant av Carbonara med risoni


Skafferiet ekade tomt häromdagen och det enda som fanns i pastaväg var Risoni men det gick superbra att göra en snabbvariant av Carbonara på det.
2 personer:
2 dl risoni (kokt)
1 paket bacon
1 äggula
en liten skvätt grädde
salt
riven ost
Strimla baconen och stek den knaper.
Blanda äggula, grädde, salt och den rivna osten i en skål.
Lägg undan några baconstrimlor till topping.
Blanda ner blandningen i stekpannan en kort stund!
Vänd slutligen ner risonin och ta bort stekpannan från plattan.
Servera med strösslat knaperstekt bacon!
Het kyckling i ugn serverat med matvete


3 portioner:
Kycklingfiléer
1 gul lök
5 champinjoner
½ vitlök solo
Svartpeppar
1 msk Hönsfond
En skvätt Vatten
en skvätt chilisås
2 msk Soya
2-3 tsk Dijonsenap
En skvätt grädde
1 msk tomatpuré
Skär filéerna i mindre bitar och stek i en oljad panna.
Hacka lök och champinjoner och stek med kycklingen.
Pressa i vitlöken.
Häll över i en ugnsfast form.
Häll i en skvätt vatten i stekpannan och vispa upp smakämnen som finns kvar från stekningen.
Låt koka upp och tillsätt hönsfonden, soyan, dijonsenap, tomatpuré och grädde.
Häll detta i ugnsformen och ställ in den i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.
För första gången åt jag matvete till, det var helt okej faktiskt men jag föredrar bulgur och ris. Men jag kommer absolut äta matvete fler gånger. Jag kokade det med lite grönsaksfond för mer smak.
Krämig fiskgratäng a la kräfta


En av de godaste fiskgratängerna jag gjort, utan tvekan! Så krämig och god!
2-3 portioner:
½ paket vit fisk, jag tog torsk.
½ purjolök
3-4 stora champinjoner
1/4 paket kräftostca 1,5 dl grädde
Kräftstjärtar
Fiskfond
Salt
Vitpeppar
Duschessepotatis (kokt och stött potatis med smör vitpeppar, salt, en äggula och mjölk).
Börja med att skala och koka potatisen.
Tärna fisken grovt, lägg dem i mitten i en ugnsfast form och sätt in i ugnen på 225 grader i 10 min.
Skala och hacka purjolök och champinjoner. Stek i smör, det ska ej få färg så ha inte för hög värme.
Ta ut fisken ur ugnen och häll av eventuell vätska.
När potatisen kokat klart häller du av vattnet, tillsätt smör, mjölk och en äggula. Vispa eller stöt potatisen till potatismos (inte för löst).
Spritsa ut moset runt fisken i ugnsformen.
Häll i grädden i stekpannen med den stekta purjolöken och champinjonerna. Koka upp och häll i fiskfond.
Häll blandningen över fisken i mitten på den ugnsfasta formen, bred kräftost över och ställ in i ugnen i ca 10-15 min på 250 grader.
Det är klart när moset har fått fin färg.
Servera med kräftstjärtar!Spenatsoppa


Ibland har man inte tiden till att laga storkok på kvällen, då passar soppa utmärkt!
2 personer:
Lättstuvad spenat
En skvätt vatten
1 msk smör
1 ½ tsk gräslök
1 msk grönsaksfond
Vitpeppar
Salt
Koka upp den frysta spenaten, häll i en skvätt vatten och smör.
Tillsätt resterande ingredienser och låt koka en stund till önskad konsistens.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera gärna med kokta ägghalvor!
Hemmagjorda hamburgare med sting


Jag anger inga måttangivelser i detta recept då jag höftade en hel del.
Hamburgare med sting:
Nötfärs
Svartpeppar
Vitpeppar
salt
Ett ägg
Tony Chacheres grillkrydda (rejält)
Linghams chilisås
Testade att göra egna hamburgare på nötfärs, jag äter helst inte blandfärs eller fläskfärs och dessa blev grymt goda.
Att planera ytterligare en trerätters


Just nu håller jag på att planera dagens trerätters, får se vad det blir men jag har i alla fall en god ooxbit i kylen som sen ska tas fram och rumstempereras.
Och efterrätten blir något med vitchoklad skulle jag tro.
Imorgon blir det nötstek hos mamma och pappa, ska bli riktigt gott!
Ha en fin lördag <3
Romsås - supergod till fisk


Till två personer:
2 msk stenbitsrom
1 finhackad lök
Dill
2 msk majonäs
½ burk Creme fraiche
Svartpeppar
Blanda alla ingredienser och servera. Riktigt god kall sås som kan varieras utifrån vad man har hemma, jag hade t.ex. bara ½ burk creme fraiche kvar och valde därför att hälla i majonäs också, blev riktigt gott!
Oststänger - perfekt tillbehör till soppa


Gott med oststänger till soppa!
7-8 oststänger:
En platta fryst smördeg
Västerbottenost
1 ägg
Tina smördegsplattan och kavla ut den.
Skär 1 cm tjocka längder med t.ex. en pizzaskärare.
Pensla dem med uppvispat ägg, och strö över Västerbottenost.
Ta tag i båda ändarna och snurra åt varsitt håll.
Lägg på ett bakplåt med bakplåtspapper på.
In i ugnen på 225 grader i ca 10 min till de fått fin färg.
Krispiga fiskpinnar med romsås och potatismos


Jag har alltid tidigare köpt fiskpinnar när snabb mat ska lagas. Jag tycker inte de är särskilt goda egentligen så jag testade att göra egna häromdagen! Aldrig mer färdiglagade fiskpinnar från frysdisken! Dessa blev jättegoda.
För 2 personer:
½ paket fryst torsk i block
ströbröd
Mjöl
Ägg
Salt
Peppar
Smör till stekning
Skär fiskblocket i långa bitar om ca 1 ½ cm i tjocklek. Detta görs med fördel när den inte är upptinad.
Vänd bitarna i mjöl, skaka av och vänd i uppvispat ägg.
Låt rinna av och vänd slutligen i ströbröd blandat med salt och peppar, gärna vitpeppar.
Lägg på en skärbräda och låt paneringen torka in en stund.
Lägg i en klick äkta smör i stekpannan, ha på hög värme. När smöret blivit brunt lägger du i fiskpinnarna och steker några minuter på varje sida, tänk på att att pinnarna har 4 långsidor som ska stekas.
Färdigt!
Romsåsrecept kommer i ett eget inlägg.
Krämig kräftsoppa med oststänger


Kräftsoppa 2-4 personer:
1 msk margarin
1 stor morötter
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
1-1½ msk hummerfond eller skaldjursfond
200 gram kräftost
1 burk kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
Svartpeppar
Dill
Börja med att skala moroten och riv den grovt.
Smält smöret i en kastrull, i med den rivna moroten och fräs en stund.
Häll i vetemjölet, rör om och häll sedan i vattnet och fonden.
Låt puttra i ca 10 min, rör om ofta!
Tillsätt creme fraiche, svartpeppar, dill och kräftosten.
Låt puttra i ca 5 minuter till.
Lägg avrunna kräftstjärtar i skålen du tänkt att servera soppan.
Häll över soppan och servera gärna med oststänger till!
(häller du kräftstjärtarna i den kastrullen blir de sega!)
Minipotatisgratänger


Häromdagen var jag lite trött på potatis, pommes och annat med potatis.
Slängde ihop 4 st minipotatisgratänger istället. Med en rejält stor köttbit klarar man sig med en minigratäng var, då vi bara hade lövbit kvar så fick det denna gång bli två gratänger var.
4 st minipotatitsgratänger:
4 potatisar
½ purjolök
1 liten gul lök
½ vitlök solo
Mjölk
Grädde
Svartpeppar
OSt (för bästa smak ta Västerbottenost)
Ströbröd
Skala potatisen och skör i tunna skivor. För att snabba på tillagningen i ugnen kan du förkoka dem några minuter, det gjorde jag denna gång.
Smörj formarna med olja/smör.
Hacka lök, purjolök och stek i smör. Pressa ner solo vitlöken. Låt fräsa en stund, ska ej ta färg.
Lägg i skivad potatis, lökblandning, svartpeppar, ost och en skvätt mjölk. Varva ett par våningar (ej för högt upp då det kan bubbla över i ugnen).
Häll till sist på grädde och ströbröd.
In i ugnen på 225 grader i 30 min.
Kanongott! Krämig och smakrik!
Gratinerad hummer med persilja och västerbottenost


En av mina favoritförrätter.
Hummer kan man gratinera på olika sätt, förra gången gjorde jag med en stuvning gjord på champijoner och purjolök m.m, denna gång blev det med bland annat Persilja. Båda är riktigt goda!
Gratinerad hummer med västerbottenost och persilja:
(2 personer)
1 stor hummer
1 finhackad scharlottenlök
ca ½-2 msk persilja
1 msk mjöl
ca 2 dl Grädde
1-2 tsk hummerfond
Vitpeppar
1/4 vitlök solo
Västerbottenost
Dela hummerna med ett snitt från huvud till stjärt.
Ta ur kött och rom och lägg i en skål.
Skölj skalen och lägg dem sedan i en ugnsfast form.
Smält smör i en stekpanna, häll i löken och persiljan och låt fräsa en stund.
Tillsätt mjölet och rör om.
Häll i grädden, hummerfond, vitpeppar och vitlöken.
Låt koka på svag värme en stund.
Rör ner hummerköttet och rommen och fördela röran i hummerskalen.
Strö över rikligt med Västerbottenost.
In i ugnen på 225 grader i ca 10 min (till de fptt fin färg).
Fick tag på en riktigt stor hummer.
Innan de åker in i ugnen.
Det blev lite röra över så den sparade vi i kylen till kvällsmat på ugnsmacka. Riktigt gott det med!
Vaniljpannacotta


Detta är min favoritefterrätt!
Vaniljpannacotta:
Det här behöver du för 2 portioner (stora, eller 4 små):
4 dl grädde
½ dl gelésocker
1 vaniljstång
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, gelésocker och vaniljstång i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, allt ska med i kastrullen. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i dessertskålar / glas. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.
Brunsås


Denna sås passar perfekt till wienerschnitzel.
1 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
½ finhackad lök
2 dl grädde
2 dl mjölk
ca 1-2 msk kalvfond
vitpeppar
soya
salt
Smält smöret i en kastrull tillsammans med löken, låt fräsa ett tag innan du tillsätter vetemjölet.
Röra om, häll i grädden och mjölken, dock lite i taget samtidigt som du fortsätter att röra om.
Häll i resten av ingredienserna och smaka av med kryddorna.
Duschessetoppar


Duschessetoppar:
Potatis
Salt
Mjölk
smör
Äggula
Vitpeppar
Skala potatis och koka upp i saltat vatten.
När potatisen är färdigkokt stöter du den (eller kör med elvisp), blanda i en eller två äggulor, smör, mjölk och vitpeppar.
Häll över i en sprits och spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper på.
In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter (till topparna har fått fin färg).
Wienerschnitzel med duschessetoppar och gudagod sås


Wienerschnitzel av kalvbit:
Skivor av kalvinnanlår
Vetemjöl
salt, vitpeppar
Ägg
Ströbröd
Smör till stekning
Skiva köttet i ca 1 cm tjocka skivor, banka ut dem.
Doppa skivorna i mjöl som är blandat med salt och vitpeppar, se till att de täcks ordentligt.
Skaka av och doppa sedan i uppvispat ägg.
Låt rinna av och doppa till sist i ströbrödet.
Lägg på en skärbräda och låt paneringen torka lite till du steker.
Stek i rikligt med smör, pannan ska vara varm och smöret börja bli brunt innan du lägger i dem i pannan.
Jag har endast gjord schnitzlar på skinkinnanlår förut och herregud vilken skillnad det blev med kalvinnanlår!
Bokrea 2012


Vi fick VIP inbjudan till Ica Maxi dagen före den riktiga rean började.
Och som vanligt när det gäller mig, blev det endast kokböcker, många dessutom!

Bonniers kokbok - 671 sidor !

Mat från hela världen - 600 sidor!

Meze Maritime - En matresa i turkiska vatten
(även denna har en given plats hos oss då vi älskar Turkiet och dess matkultur.)


2 böcker jag tänkt att använda med barnen på jobbet.
Äntligen


Jag har haft för mycket omkring mig sista tiden så matlagning har varit det sista jag tänkt på.
Men jag har bl.a. två recept på ingång som kommer under helgen.
Jag ska även lägga in huvudrätten från förrförra helgens trerätters meny.
Så håll till godo!