Vit ischoklad
Detta behöver du :
225 gram vit choklad
125 gram kokosfett
Garnering : Kakao
Gör så här :
Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör runt tills det löst sig.
Bryt sedan ner den vita chokladen i det varma kokosfettet och rör om tills det löst sig.
Häll sedan upp chokladen i formar, med en sked .
Ställ in i kylskåp tills de stelnat.
Pudra över kakao innan servering.
Lyxig vit tryffel med citron
Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
- 200 gram vit choklad
- 1 /2 dl grädde
- 25 gram smör
- 1/2 citron ( finrivet skal)
- 2 msk pressad saft av citron
- Florsocker att rulla tryfflarna i
Gör så här :
Koka upp grädden i en kastrull. Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen och smöret.
rör om tills allt har smält.
Blanda ner saften och citronskalet – och ställ in i kylskåpet.
låt svalna i ca 1 timme.
Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i florsocker.
Marknadsgodis
6 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 dl socker
125g smör
1 1/3 dl vatten
Gör så här:
Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker.
Värm upp socker, smör och vatten i en kastrull men låt det inte koka.
Häll de varma ingredienserna ihop med de torra och rör ihop.
Lägg smeten i en smord långpanna, eller en långpanna med bakplåtspapper och platta till (fungerar bra med en kavel). Ställ kallt. När smeten stelnat skär i små bitar.
Wienernougat
Det här behöver du :
100 gram mörkchoklad 70 %
250 gram nougat
100 gram flagad mandel
Gör så här:
Rosta mandeln i en torr panna, akta så den inte bränns vid.Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bruter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandatssamman.
Vänd då ner den rostade mandeln. Häll upp i en form klädd i bakplåtspapper , ju mindre form- ju tjockare blir chokladbitarna. Ställ sedan svalt.
Skär i bitar när wienernougaten är kall med en skarp kniv så att du får fina jämna bitar.
Ett otroligt snabbt julgodis och försvinnande goda :D
Mars crispies
4 Mars bars
90 g smör
50 g rice krispies
Smält ihop smör och mars på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen från plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. Hur enkelt som helst och otroligt goda!