Kardemummabullar

 2012-04-13    21:51:49   av:Josefin

Ingredienser ca 25-30 st:

Deg:
  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 50 g smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma

(jag brukar dock ta nästan dubbelt av dessa ingredienser så man får desto mer fyllning, bullarna blir saftigare då)

Pensling:
  • 1 st ägg

Garnering:

  • pärlsocker
  • mandel
Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kardemumma.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker och/eller mandelflarn.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

 

 

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?