Kardemummabullar


Ingredienser ca 25-30 st:
Deg:- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl
- 50 g smör
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk kardemumma
(jag brukar dock ta nästan dubbelt av dessa ingredienser så man får desto mer fyllning, bullarna blir saftigare då)
Pensling:- 1 st ägg
Garnering:
- pärlsocker
- mandel
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kardemumma.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker och/eller mandelflarn.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.