2 - rätters: Tomat och mozarellasallad samt sparris och kantarellrisotto
2012-08-31 13:42:00 av:Josefin
Ingredienser:
2 port tomatsallad med mozzarella
- 2 kvisttomater
- 1 mozarellaost
- 0,5 kruka basilika alt fryst basilika
- Olivolja, salt och svartpeppar
Tillagning:
- Skölj och skär tomat och ost i skivor.
- Lägg på fat och garnera med basilika. Kan förberedas och ställas i kylen.
- Vid servering häller du några matskedar olivolja, samt saltar och svartpepprar över.
3-4 port:
12 sparrisar (färska eller frysta spelar ingen roll)
3-4 dl kantareller
2 ½ dl arborio ris
2 schalottenlökar
½-1 liter vatten
4 msk grönsaksfond
svartpeppar
1 ½ dl parmesan
3 msk smör
2 ½ dl arborio ris
2 schalottenlökar
½-1 liter vatten
4 msk grönsaksfond
svartpeppar
1 ½ dl parmesan
3 msk smör
Skölj sparrisen och koka den ett par minuter tills knopparna känns mjuka.
Häll inte bort kokvattnet. Ta upp sparrisarna och skär bort blomknopparna.
Skär resten av stjälkarna i centimeterlånga bitar.
Häll i fonden och vattnet och låt kastrullen stå och småputtra på låg värme.
Häll inte bort kokvattnet. Ta upp sparrisarna och skär bort blomknopparna.
Skär resten av stjälkarna i centimeterlånga bitar.
Häll i fonden och vattnet och låt kastrullen stå och småputtra på låg värme.
Stek bort vätskan ur kantarellerna och häll sedan i en klick smör och stek kantareller och löken tills sistnämnda är genomskinlig. Ta upp blandningen och lägg på ett fat.
Lägg i en större klick smör och häll i riset och stek på låg värme 10 minuter tills riset är genomskinligt. Häll över löken och kantarellerna till stekpannan. Tillsätta lite av fondbladningen då och då och rör om ofta.
Häll på mer av fondblandningen så snart vätskan börjar försvinna ur pannan. Riset tar ungefär 30-45 min innan det är helt klart. Rör till sist ner sparrisknopparna och den rivna parmesanosten (spara lite till garnering).
Någon efterrätt blev det inte denna gång, men ett riktigt gott vitt vin från Barefoot.
Lägg i en större klick smör och häll i riset och stek på låg värme 10 minuter tills riset är genomskinligt. Häll över löken och kantarellerna till stekpannan. Tillsätta lite av fondbladningen då och då och rör om ofta.
Häll på mer av fondblandningen så snart vätskan börjar försvinna ur pannan. Riset tar ungefär 30-45 min innan det är helt klart. Rör till sist ner sparrisknopparna och den rivna parmesanosten (spara lite till garnering).
Någon efterrätt blev det inte denna gång, men ett riktigt gott vitt vin från Barefoot.
Broccolimos och kantarellstuvning
2012-08-30 15:27:00 av:Josefin
Detta är en LCHF vänlig middag. Riktigt smarrig om jag får säga det själv!
Kantarellstuvning för 2 personer:
* Kantareller ca 3 dl
* 1 msk smör
* 1-2 msk vetemjöl
* 2,5-3 dl grädde
* Vitpeppar
Låt svampen puttra tills den egna vätskan kokat in. Tillsätt matfett och låt puttra ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt grädde och låt allt puttra ihop. Smaka av med kryddorna.
Broccolimos för 2 personer:
400 gram fryst broccoli
½ dl grädde
50 g smör (går bra med mindre också)
Salt och peppar
Gör så här
Koka broccolin i kastrull enligt instruktionerna på förpackningen. Häll sedan av vattnet och tillsätt grädde, smör, salt och peppar. Använd gärna en mixerstav.
Chokladmuffins med chokladbitar och bananer
2012-08-29 20:18:20 av:Josefin
Ingredienser för cirka 15 muffins:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 banan
Chokladbitar
Steg för steg:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smält matfettet i en kastrull och låt den svalna lite.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver.
- Häll ner mjölblandningen i ägg och sockret.
- Vänd till sist ner matfettet.
- Ställ cirka 15 muffinsformarna på en plåt. Fyll dem till 3/4 med smet.
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smält matfettet i en kastrull och låt den svalna lite.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver.
- Häll ner mjölblandningen i ägg och sockret.
- Vänd till sist ner matfettet.
- Ställ cirka 15 muffinsformarna på en plåt. Fyll dem till 3/4 med smet.
- Skiva banan och bryt choklad, lägg en skiva och en chokaldbit i varje form. Tryck ner dem ordentligt.
- Grädda muffinsen i cirka 10 minuter långt ner i ugnen
- Låt muffinsen svalna i formarna.
- Grädda muffinsen i cirka 10 minuter långt ner i ugnen
- Låt muffinsen svalna i formarna.
Dessa är nog grymt goda att servera med lite grädde på.
Dåligt uppdaterande
2012-08-24 21:26:16 av:Josefin
Den här veckan har varit extrem på alla sätt och vis.
Detta har naturligtvis påverkat bloggandet.
Men jag kommer tillbaka, så fort jag har lite mer tid.
Jag har som vanligt flera recept och bilder sparade, men det tar faktiskt lite tid att sitta och lägga in allt på bloggen.
Och nu börjar jag bli galet sugen på att testa LCHF ett tag för att bli piggare och få bort uppblåst kolhydratmage som jag kallar det så vi får väl se vad det kan tänkas dyka upp för recept här framöver :D
Hoppas ni alla har det bra!
Ugnsstekt fylld tjockkorv med senapssås
2012-08-19 10:45:00 av:Josefin
Det kanske inte ser mycket ut för världen men blev väldigt gott.
Ungsstekta tjockkorvar:
Smörj en ugnsfast form.
Skär ett snitt i korvarna och fyll med bostongurka och riven ost.
In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Svårare än så är det inte :D
Senapssåsen hittar du HÄR!
Citron lax i ugn med god kall sås
2012-08-18 10:27:00 av:Josefin
Lax i ugn för 2 personer:
2 st laxfiléer
1 citron
havssalt
svartpeppar
Lägg filéerna i en smord ungsfast form. Sätt på ugnen på 200 grader.
Riv skalet från en citron över filéerna. Kläm ur saften från citronen över. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i en 200 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
Blanda undertiden samman såsen.
sås:
2 dl creme friche
gräslök
havssalt
svartpeppar
olivolja
Couscous med wokgrönsaker och kall sås
2012-08-17 10:24:12 av:Josefin
Det här kommer det inget recept på, det är bara lite couscous blandade med wokade grönsaker. MEn ack så gott det blev :D
Såsen är en kall sås som jag blandat ihop. Den innehåller turkisk youghurt, massor persilja, vitlök och honung.
Slitsamt
2012-08-09 12:03:41 av:Josefin
Semestern är slut och jag jobbar som vanligt. Just nu är jag så ruskigt trött på mornar och kvällar att jag inte har orken att sitta framför datorn, därav det fattiga urvalet av inlägg för tillfället.
Men jag har som vanligt en bunt sparade inlägg som kommer att publiceras, men antagligen inte denna vecka.
Jag hoppas ni alla haft en fin semester <3
Kryddsmör - gott till kött
2012-08-04 15:36:00 av:Josefin
Jag hade inte lust att ställa mig och laga sås till maten idag så det fick bli ett eget kryddsmör istället.
Kryddsmör med vitlök och persilja:
25 gram smör (ÄKTA!)
1-2 vitlök
Persilja efter smak och tycke
Smält en klick smör i en kastrull. Pressa ner vitlökarna i och låt rosta på medelvärme.
Så länge rör du de 25 gram smöret så det blir mjukt.
När vitlöken är rostad (ska ej ta mycket färg) låter du den svalna.
Blanda sedan ner vitlöken i smöret och häll i persilja - antingen färsk hackad eller fryst.
Rulla ihop i en bit plastfolie och stoppa in i frysen eller kylen till det stelnat. Mycket gott!
Kryddsmör med vitlök och persilja:
25 gram smör (ÄKTA!)
1-2 vitlök
Persilja efter smak och tycke
Smält en klick smör i en kastrull. Pressa ner vitlökarna i och låt rosta på medelvärme.
Så länge rör du de 25 gram smöret så det blir mjukt.
När vitlöken är rostad (ska ej ta mycket färg) låter du den svalna.
Blanda sedan ner vitlöken i smöret och häll i persilja - antingen färsk hackad eller fryst.
Rulla ihop i en bit plastfolie och stoppa in i frysen eller kylen till det stelnat. Mycket gott!
Tipsar om ett LCHF bröd
2012-08-03 20:31:44 av:Josefin
Detta är ett bröd som heter Nystart och kommer från Carbzone.
Det ska vara LCHF vänligt.
Jag går inte på någon LCHF diet utan var mest sugen på att testa om det var gott.
Jag tyckte att det var riktigt gott och väldigt saftigt. Jag testade även att rosta det med mycket bra resultat!
Dock kostar det ca 40 kr, vilket är ungefär det dubbla mot vad en vanlig franska kostar, men detta bröd mättade mer. Det är köpt på Ica MAxi här i stan och jag kan starkt rekommendera det.
Det ska vara LCHF vänligt.
Jag går inte på någon LCHF diet utan var mest sugen på att testa om det var gott.
Jag tyckte att det var riktigt gott och väldigt saftigt. Jag testade även att rosta det med mycket bra resultat!
Dock kostar det ca 40 kr, vilket är ungefär det dubbla mot vad en vanlig franska kostar, men detta bröd mättade mer. Det är köpt på Ica MAxi här i stan och jag kan starkt rekommendera det.