Marabou fudge, Lyxig vit tryffel, Knäck, Choklad tryffel, Mintkola, Lussekatter, Bountybollar, Snickersrutor, Mintkyssar och Marknadsgodis
Marabou fudge
Ingredienser:
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 50 gram smör
- 2 msk flytande honung
- 100 gram marabou mjölkchoklad
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.
Snickersrutor
Ingredienser:
- 350 gram jordnötssmör
- 1 dl sirap
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl kokos
- max 10 dl cornflakes
- 200 gram mjölkchoklad
Gör så här :
Värm upp en kastrull med sirap och socker, det ska inte koka.
Rör ner vaniljpulver, jordnötssmör och kokos- krossa sedan ner cornflaksen- antingen för hand eller med en gaffel.
Rör tills det blandats. Häll över i en form med bakplåtspapper i.
Smält chokladen och häll över smeten, låt svalna i kyl (ej stelna) och skär sedan i rutor.
Lyxig vit tryffel
Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
- 200 gram vit choklad
- 1 /2 dl grädde
- 25 gram smör
- 1/2 citron ( finrivet skal)
- 2 msk pressad saft av citron
- Florsocker att rulla tryfflarna i
Gör så här :
Koka upp grädden i en kastrull. Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen och smöret.
rör om tills allt har smält.
Blanda ner saften och citronskalet – och ställ in i kylskåpet.
låt svalna i ca 1 timme.
Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i florsocker.
Mintkyssar
- 1 äggvita
- 5 droppar pepparmintolja hushållsarom
- 3 1/2 dl florsocker
- 50 g mörk choklad
- Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om.
- Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa.
- Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper.
- Låt dem torka i rumstemperatur gärna över natten.
- Smält chokladen och häll den i en strut, eller en Decopen som jag använde. Spritsa en droppe på varje mintkyss.
Mintkyssarna ska vara lite mjuka i mitten.
Bountybollar
Fyllning:
- 50 g smör
- 1/2 dl sirap
- 1/2 dl florsocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
- 200 g ljus och/eller mörk blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. Ställ kallt minst en timma.
Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras sedan kallt.
Marknadsgodis
(ny favorit här hemma och så himla enkel att göra)
- 6 dl vetemjöl
- 4 dl florsocker
- 1 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 4 dl socker
- 125g smör
- 1 1/3 dl vatten
Gör så här:
Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker.
Värm upp socker, smör och vatten i en kastrull men låt det inte koka.
Häll de varma ingredienserna ihop med de torra och rör ihop.
Lägg smeten i en smord långpanna, eller en långpanna med bakplåtspapper och platta till (fungerar bra med en kavel). Ställ kallt. När smeten stelnat skär i små bitar.
Mörk chokladtryffel
Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
- 200 gram 55 % choklad
- 1 dl grädde
- max 25 gram smör
- Kakao att rulla tryfflarna i
Gör så här :
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen.
Rör om tills allt har smält och ställ in i kylskåpet.
Låt svalna i ca 1 timme.
Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i kakao.
Mintkola
Ingredienser:
- 2 dl grädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 3 msk kakao
- garnering : ca 20 25 after eight bitar.
Gör så här :
Koka upp grädde, socker, kakao och sirap i en storbottnad kastrull.
Det ska sjuda fram tills det klarar ”kulprovet”
(D.v.s att du kyler ner ca en tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten,
och denna går att forma till en kula )
Då drar du bort kastrullen från plattan.
Beroende på hur tjock du vill ha kolan så väljer du mindre / större form att hälla ut kolan på.
Lägg ett bakplåtspapper i botten- för att underlätta när du ska ta upp kolan och skära den i bitar.
När du hällt upp kolasmeten så placerar du ut after eight bitar över hela kolan, och efter ca 1 minut så
kan du lätt smeta ut chokladen över hela kolan till ett jämnt lager.
Låt svalna innan du skär i lagom bitar.
Knäck
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl socker
- 1 dl skållad hackad mandel
- 2 msk ströbröd
- 2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
Ingredienser:
- 1 paket (50 g) jäst för söta degar
- 150 g äkta smör
- 5 dl mjölk
- 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
- 2 g (4 frp à 0.5 g) saffran egentligen ska det vara 2 påsar endast men jag tycker inte det smakar något då)
- 1.5-3 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- ca 17 dl vetemjöl
- 1 st sockerbit
- 1 st ägg
- ca 1 dl russin
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran (ska mortlas med en sockerbit först), socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.