Nyårsafton 2011/2012 Gratinerad hummer, plankstek och pannacotta
Förrätt: Gratinderad hummer och Toast skagen.
Gratinerad hummer (2 pers):
- 1 stor kokt hummer
- smör
- 4 färska champinjoner
- ½ purjolök
- 1 ½ dl vispgrädde
- salt
- nymald vitpeppar
- 1 msk vetemjöl
- ½ dl riven ost (vi tog prästost)
- Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
- Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
- Ansa svampen och skiva den.
- Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
- Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
- Rör ner hummerköttet.
- Fördela fyllningen i hummerskalen.
- Strö över osten.
- Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
- Servera genast.
Huvudrätt: Plankstek med palsternackspuré
Palsternackspuré (2-3 pers):
1 st stor palsternacka
50 g smör
1/2 dl grädde
salt
Skala palsternackan och koka i femton minuter. Låt rinna av och mixa sedan med stavmixer tillsammans med smör och grädde. Smaka av med salt.
Efterrätt: Vaniljpanacotta med hemmagjord hallonsirap.
Dessertdrink.
Vaniljpannacotta:
Det här behöver du för 2 pers:
4 dl grädde
½ dl gelésocker
1 vaniljstång
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, gelésocker och vaniljstång i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, allt ska med i kastrullen. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i dessertskålar / glas. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen. Rör ordentligt. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter snart. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Dessertdrink:
Baccardi Razz
Flädercider (alkoholfri)
Hallonsoda
Jordgubbssaft
Frysta jordgubbar
Ta ett champagneglas, häll upp lite baccardi Razz ca 1,5-2 cm av glaset.
Häll i ca 2-3 cm flädercider.
Töm sedan samma mängd jordgubbssaft och hallonsoda som mängden flädercider.
Lägg i en eller ett par frusna jordgubbar.
Mycket gott bubbel!