Farligt god nötstek och skysås

 2012-06-24    13:40:59   av:Josefin
Att jag älskar nötkött vet nog de flesta av er.
Jag hittade en nötstek i frysen som fick ligga framme många timmar för att både tina upp och bli rumstempererad.
 
Börja med att bryna steken i rikligt med smör i en gjutjärnspanna. Du ska ha saltat och pepprat steken rejält runt om innan.
Lägg sedan ner den i en stekgryta.
Slanta ner morötter och lök. Sätt i en termomoter och sen in i ugnen på ca 125 grader.
Efter ca 1 timma fyller du ½ liter vatten. Köttet ska sedan vara inne i ugnen till den uppnått en innergrad av 65 alt. 75 grader. Vid 75 grader är den genomstekt men vill du ha den något röd välj istället 65 grader. Ta ur steken och vira in i aliminiumfolie och låt vila ca 10-15 min utan du skär upp och serverar.
 
Sås:
Sila av skyn. Ta fram en kastrull, smält en klick smör och häll i ett par matskedar vetemjöl. koka upp och häll i skyn. Tillsätt grädde,gelé och lite soya så har du en jättegod sås.
 
(Ledsen att bilderna sitter ihop, nya bloggsidan verkar inte vilja samarbeta.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?