Scones till frukost
Nybakade scones kan vara det godaste som finns till frukost. Ägg, juice, thé och scones så är min frukost fullbordad. Dessutom är ju sconesen väldigt enkelt att baka :D
Det här receptet kan både halveras och delas på 4, beroende på hur många man är.
På jobbet brukar vi vara 2 vuxna och 8 barn på fullmängd i receptet, när jag och Dennis bakar de till frukost delar vi receptet på 4.
8 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk strösocker
1 tsk salt
100 g Smör (ÄKTA!)
4 dl filmjölk
Sätt ugnen på 225°. blanda samman mjöl, bakpulver, socker, salt och smöret skuret i tärningar för hand eller i en matberedare. Tillsätt filen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tag upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i fyra delar. Forma varje del till en boll och platta ut så den är ca 1 cm tjock. Skär snitt tvärsöver både uppifrån och från sidan så det blir som ett kryss rakt över. Picka dem med en gaffel. Lägg sedan på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt bröden svalna något på galler innan de avnjuts ljumma med smör och ett gott pålägg som t.ex. ost eller marmelad.
Remouladsås snabbvariant
När vi senast grillade fisk blandade jag ihop en snabb variant av remouladsås som blev riktigt riktigt god.
Jag har tyvärr inte med måttangivelse då jag som sagt snabbt vara slängde ihop denna sås.
* Fil
* Grädde (går bra med gräddfil istället för fil och grädde men hade ej det hemma)
* Bostongurka (rejält)
* Majonäs
* Dijonsenap
* Svartpeppar
Blanda ihop och låt stå svalt en stund.
Fetaost båt på grillen
Detta är ett riktigt gott tillbehör.
Ta fram en bit folie och vik som en båt.
skär fetaost i tärningar.
Strö över flingsalt och svartpeppar.
Ringla över en god olivolja.
Förslut "båten" och lägg på grillen i ca 10-15 min.
Testat Alvesta glass Banana split och Marängswiss
Vi har testat dessa två nya glass sorter.
Båda två fick godkänt men jag tycker det finns betydligt godare glass än dessa, min favorit är Sia. Men det var helt klart två spännande smaker och bananglass är nästan svårt att hitta nu för tiden.
Banansplit: Bananglass med chokladsås. 2,5 av 5.
Marängswiss: Vanlijglass med chokladmaränger, chokladsås och kolasås tror jag. 3,5 av 5.
Priset var helt okej men antar att det var introduktionspriset. 2 st 1 litrar för 40 kr.
Bär med kolagrädde
Mamma bjöd oss på denna efterrätten för ett tag sedan, riktigt gott! Krispigt, syrligt och sött på samma gång.
Receptet är från en tidning:
Plockmat till helgen
Till helgen äter vi gärna plockmat i alla dess former.
Räkor, brie och rostbröd med vitlökssmör är ett måste för mig.
Exempel på vad man kan ha på plocktallrikar:
Olika fina ostar
Skaldjur
Ägg
Avokado
Salami
Skinka
Frukt (jordgubbar, melon m.m)
Chorizo
Osttärningar
Rostat bröd
Vitlökssmör
Östsmör
Tunnbrödskex
Ostkex
Folidegknyten
Marmelader (jag älskar fikon och äppel marmelad på brie ost)
Kycklingklubbor
Buffalowings
Soltorkade tomater
Rostbiff
Tzatsiki
Aioli
med mera.
Vad har du på din plocktallrik?
Plankstek med hemmagjord bearnaisesås
2 st finhackade schalottenlökar
4 vitpepparkorn
1/4 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 äggulor
250 g smör
färsk persilja & dragon (fungerar även bra med fryst)
Smält smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält kan du låta den stå kvar på plattan på 2:an så det är svag värme.
Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i hackad persilja och dragon (ju mer du tar i desto mer smakar såsen). Salta och peppra.
Ett tips: Om såsen skulle skära sig medan du gör den, tillsätt lite kallt vatten och vispa vispa så blir den bra igen! Funkar jättebra!
Vi brukar alltid variera våra tillbehör till plankorna, ibland tomat med riven ost på, baconinlindad sparris, marinerade champinjoner med mera. Och köttet ska vara en fin oxbit. Hur brukar era plankstekar se ut?
Till efterrätt åt vi vit choklad pannacotta med hallonsirap som har blivit vår favoritefterrätt.
Den otroligt goda kantarellsåsen med tryffel
Oxbit, potatis, sparris, kantarellsås med tryffel och sallad.
Kantarelltryffelsås:
ca 300 g gula kantareller0.5 st gul lök
100 g smör
2 dl vatten
0.5 dl kalvfond
1 msk soya
3 dl grädde
Några droppar tryffelolja
Maizena redning för mörka såser
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Lägg i kantarellerna och hackad gul lök. Fräs detta en stund.
Häll på 2 dl vatten. Koka upp. Tillsätt 1/2 dl kalvfond och 1 msksoya .
Häll grädden i såsen. Koka upp och smaksätt med salt & peppar.
Tillsätt tryffeloljan och red av såsen med maizena till önskad konstistens.
Älgskavsgryta med gula kantareller
Ingredienser 3 portioner:
Älgskav (går bra med fryst)
En skvätt soya
Redning
Snabbt, gott och enkelt!
Älgskavsgryta med gula kantareller
Ingredienser 3 portioner:
Älgskav (går bra med fryst)
En skvätt soya
Redning
Snabbt, gott och enkelt!
Köttgryta av nöt
Långkokade en gryta med nötbitar häromdagen.
Otroligt gott blev det.Ingredienser:
bitar av fransyska
lök
Morötter
Soya
Vatten
Kalvfond
Champinjoner
Svartpeppar
Vitpeppar
Grädde
Redning
med mera, man tager vad man haver, men det viktiga är att det får puttra i flera timmar!