Zuchini pasta

 2012-09-30    14:19:46   av:Josefin
Jag försöker ta bort så mycket kolhydrater som möjligt för tillfället, inte helt och hållet för det är omöjligt med det yrket jag har, men så mycket det går.
Jag testade därför på att laga zuchini "pasta" vilket blev riktigt bra.
 
 
Strimla en zuchini med potatisskalare, lägg i en skål och strö över några nypor salt så vätska dras ur.
Koka upp vatten, häll över zuchinin i kastrullen och ta av den från plattan. Låt ligga i ca 4 minuter och sila sedan av. Klart att servera!
Jag gjorde vanlig enkel skinksås med parmesan och paprika till. Mumsigt!

Laxgratäng med broccolimos

 2012-09-19    18:53:00   av:Josefin

Ingredienser:
Mos:
Broccoli
Grädde
Smör
Svartpeppar

Fisk:
Lax i portionsbitar
Philadelphiaost
Gräslök
Ostskivor

Koka broccolin några minuter i saltat vatten.
Under tiden lägger du laxen i mitten av en form.
När broccolin kokat silar du av den och tömmer sedan i ex en plasttillbringare.
I med grädde och smör och rikligt med svartpeppar.
Mixa till det blir slätt.
Häll över i en spritspåse och spritsa längs kanterna i formen.
Blanda philadelphia ost, en skvätt grädde och gräslök.
Smeta ut blandningen över fisken och avsluta med riven ost på toppen.
In i ugnen i ca 20-25 min på max 225 grader.

Mums!
















 
 

Pizzasallad

 2012-09-19    10:19:00   av:Josefin
Bilden är tagen när den precis är blandad, den ska gärna röras om ordentligt och stå svalt ett dygn.
 

1 vitkålshuvud
2- 3 msk olivolja
1 1/2 – 3 msk vitvinsvinäger ( beror på hur syrlig du vill ha den )
1 / 2 tsk salt
3 krm saltpeppar

Gör så här :
Stimla den tvättade vitkålen tunt, det gör du enklast med osthyvel.
Lägg i en stor skål, och rör ner olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Mosa runt rejält i skålen.
Låt stå minst en dag innan servering.

 

 

Gratinerade tomater

 2012-09-18    10:16:00   av:Josefin
Delad tomat i ugn med ost på är bland det bästa jag vet. Dock tror jag inte att tomat är vidare LCHF vänlig, men vad gör det :D Serveras med köttbit och stekt zuchini.
 
 

Gratinerad blomkål och broccoli

 2012-09-17    10:57:00   av:Josefin
 
Detta är ett gott tillbehör till kött och kyckling tycker jag.

Blomkål och broccoli gratäng:
Förkoka blomkål och broccoli.
Sila av när de kokat i ca 3 min i saltat vatten.
smörj en ugnsfast form.
Slå i grönsakerna i formen, häll över grädde som du blandat med ett ägg och kryddor.
Riv över rikilgt med ost.
In i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min.






Den årliga skaldjurskvällen

 2012-09-16    18:54:00   av:Josefin
Varje år har vi skaldjurskväll hemma hos mina föräldrar.
Denna gång hade vi krabbklor, frysta och färska kräftor, havskräftor, räkor, västerbottenpaj, ostar, surdegsbröd, fransk bröd, hovmästarsås med mera. Så gott!

Västerbottenpaj är en favorit.
Här kommer receptet:
Ingredienser:
8 bitar Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottenso
  • PAJDEG: 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • OSTFYLLNING TILL PAJEN:
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 250 g riven Västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
  4. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda västerbottenostpajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
  7. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
 






















Rostad rättika och zuchini i ugn

 2012-09-16    09:49:21   av:Josefin




Vi hade rödlök, rättika och zuchini över. Perfekt att slänga in i ugnen med rikligt med olja och salt. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Till det gjorde jag en enkel sås med turkisk youghurt, Creols krydda och chilisås. Det blev så gott!


Rättikan måste förkokas i ca 20 min.

 
 
 

Tomat och rödlökssallad

 2012-09-06    08:36:00   av:Josefin
Detta kan vara min favoritsallad, så enkel och så god.
 
Tomat och rödlökssallad:
Skär tomater och rödlök ganska smått.
Häll i en skål, ringla över olivolja och rikligt med svartpeppar.
Låt stå ett tag i kylen innan servering!
 
MUms!
 
 
 

Rättiksgratäng

 2012-09-05    11:24:00   av:Josefin


I och med att jag har börjat köra LC kost så har jag provat en hel del nya maträtter och varor som jag knappt hört talas om innan, rättika är en av dem.

Rättiksgratäng 4 personer:
En halvrättika (om den är så stort som bilden nedan)
3 dl grädde
En purjolök
2 vitlöksklyftor
Ost
Olja att smörja formen med
Peppar

Börjar med att skiva rättikan, det gör du enklast i en mandolin. Koka sidan skivorna i lättsaltat vatten i ca 20 min. Detta för att de ska mjukna lite och även lättare drar till sig andra smaker när den är lite kokt.
Skiva purjolök och stek under tiden. Den ska inte ta färg. Pressa i två vitlökar.
Smörj en ungfast form. Lägg rättiksskivor längst ner, strö över lökblandningen, skiva över ost, peppra. Sedan fortsätter du varva. Överst lägger du på ostskivor och häller över grädden.
In i ugnen på 225 grader i ca 40-45 min. Håll koll så det inte bränns överst, lägg i så fall på folie.

Vad tyckte vi då? Jättegott! Funkar helt klart som falsk potatisgratäng som det också kallas.






Korv och vitkålsgratäng

 2012-09-04    11:09:00   av:Josefin



Detta har blivit en favoriträtt här hemma. Det började med att vi fick över en hel del stuvad vitkål som jag lagade häromdagen. Några Ugglarps korvar fanns i kylen.

Korv och vitkålsgratäng:
Stuvad vitkål
1 burk reme fraiche
Franska örter
Korv
Tomater
Persilja
Vatten

Smörj en ugnsfast form, bred ut stuvad vitkål.
Slanta korvarna och lägg över vitkålen, skär tomaterna och lägg överst.
Blanda ihop creme fraiche och lite vatten. Häll i örterna och blanda runt.
Klicka ut överst i gratängformen, strö över persilja.
In i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min.














 
 

Stuvad vitkål och kall bearnaisesås

 2012-09-03    10:54:50   av:Josefin

Stuvad vitkål är ett bra alternativ till bland annat potatis och är väldigt kolhydratfattigt.

Stuvad vitkål:
Häll i olja i en stekpanna, stek valfri mängd vitkål en aning. Den ska INTE ta färg.
Slå på grädde och låt puttra till grädden blivit tjockare och vitkålen mjuknat, det tar ett tag.
Salta och peppra efter smak, så gott!

Kall bearnaisesås: (detta var inte min favorit men Dennis tyckte om den)
2 dl crème fraiche
1 tsk torkad dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk riven gul lök
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar


Blanda ihop allt och låt stå kallt i några timmar före servering.





 
 

Smarrig kålpudding

 2012-09-02    12:33:00   av:Josefin

Ingredienser

  • ½ kålhuvud
  • 2 msk matfett
  • salt och peppar
  • 600 g blandfärs
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  3. Blanda blandfärs med mjölk och ströbröd (mjölk och ströbrödet ska svälla ihop i 10 min innan), salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.








Snabb kycklingwok med mango chutney

 2012-09-01    21:22:00   av:Josefin
 

Snabb kycklingwok med mango chutney:
(utan mått)
* Burkchampinjoner (inte någon favorit här hemma men var helt okej i denna wok)
* wokmix kinesisk
* Mango chutney
* Vatten
* En skvätt grädde
* kryddor efter smak och tycke
 
Serveras här med matvete.
 
 

Tomater från egen skörd

 2012-09-01    07:47:00   av:Josefin