Den årliga skaldjurskvällen

 2012-09-16    18:54:00   av:Josefin
Varje år har vi skaldjurskväll hemma hos mina föräldrar.
Denna gång hade vi krabbklor, frysta och färska kräftor, havskräftor, räkor, västerbottenpaj, ostar, surdegsbröd, fransk bröd, hovmästarsås med mera. Så gott!

Västerbottenpaj är en favorit.
Här kommer receptet:
Ingredienser:
8 bitar Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottenso
  • PAJDEG: 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • OSTFYLLNING TILL PAJEN:
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 250 g riven Västerbottenost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smöret i grova bitar och kör med mjöl och vatten i en matberedare till en deg. Eller knåda snabbt ihop den i en bunke för hand.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i 24 cm diameter pajform eller tryck ut degen och ställ den i frysen 5 minuter.
  4. Tryck hål i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5 minuter.
  5. Vispa under tiden ihop pajfyllningen ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda västerbottenostpajen i 25 minuter tills fyllningen stelnat och pajen fått fin färg. Ett tips är att skaka lite på pajen så ser du om ostfyllningen stelnat. Kolla så inte ytan bränns - sänk isåfall värmen lite eller lägg över lite folie.
  7. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottensostpajen stelnar mer när den stått i kylen några timmar.
 






















Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?