Pavlova med lemoncurd
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
Lemon Curd
2 dl socker
2 ägg
100 gram smör
1,5 citron
1. Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
2. Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
3. Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.
Pavlova:
Marängbottnar
Lemoncurd
vispad grädde
Skivade frukter
Bred ut lemoncurd över marängbottnarna.
täck lemoncurden med vispad grädde
toppa med skivade frukter.
Så gott, men ruskigt mäktig!
Lemoncurd
Lemoncurd:
100 gram smör
2 st ägg
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.
Het korvgryta
Het korvgryta 4 personer:
(Om du har falukorv eller grillkorvar över, blanda i dem oxå.)
* 1 kryddmått Tony Chachere's Original Creole Seasoning
LCHF frallor från Jills mat
Antal: 5-6 stycken
Ingredienser
2 ägg
50 g smör
2 dl fet yoghurt (minst 10% fetthalt)
0,75 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
Vallmofrön
Gör så här: Vispa samman ägg, “halvsmält” (så det lätt går att blanda ihop) smör, yoghurt, salt och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast. Rulla till 5-6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
RECEPTET KOMMER FRÅN JILLS MAT OCH NI HITTAR DET HÄR!
Vad jag tycker: Jag tycker att degen var väldigt lätt och göra och den var lättarbetad. Men dessa föll mig tyvärr inte i smaken, jag tror det är den mängden mandelmjöl som trängde igenom och som jag ej tyckte om. Men annars var det ett kanonbra recept. Jag letar vidare efter ett annat bröd.
Hembakad pizza med egen tomatsås
2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl vetemjöl (jag behövde dock bara 4 ½ dl denna gång)
½ dl rapsolja eller olivolja
Salt
GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min. Vill du ha botten mer krispig kan du förgrädda bottnarna i några minuter. Vi har dock en pizza/paj effekt på våran ugn.
Det går även bra att göra pizzadegen dagen innan, då ljummar du inte degvätskan utan låter den jäsa kallt eftersom den ska stå längre då.
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
½ dl olivolja
½ dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano (går bra med basilika med)
Salt & peppar
½ msk socker
Mixa ihop allt och låt även koka en stund om du har tiden till det.
När man LC handlar
Att ha åkt på influensa
Vit chokladmousse med hallonsirap och riven vitchoklad
Det är något visst med efterätter. Därför har jag passat på att ha en riktigt efterrätts helg.
Denna är otroligt god och enkel att göra, bra vid bjudningar eftersom man kan förbereda den dagen innan.
2 portioner (eller 4 små):
- 75 gram vit choklad
- 1 äggula
- 1 msk mjölk
- 1 dl grädde
- 1 ½ msk socker
- Börja med att vispa grädden och tillsätt äggulan och sockret.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i micron och rör sedan ner mjölken i chokladen.
- Rör ner chokladen i vispgrädden tills det blir en jämn smet.
- Häll upp smeten i skålar, och ställ i kylen till chokladmoussen har stelnat.
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen. Rör ordentligt. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter snart. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Vaniljpannacotta med hallonsirap och riven vit choklad
Detta är helt klart min favoritefterrätt och denna är egentligen en repris då jag skrivit om den tidigare i bloggen, men nu när jag var sjuk i helgen gjorde jag den igen och håär får ni återigen receptet.
Vaniljpannacotta:
Det här behöver du för 2 portioner:
2 dl grädde
½ dl gelésocker
1 vaniljstång
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, gelésocker och vaniljstång i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, allt ska med i kastrullen. Vispa ihop allting och låt koka upp. Stäng av plattan och låt koka bara ½ minut. Häll upp pannacottan i dessertskålar / glas. Ställ i kylskåpet och låt stelna minst 3 timmar.
Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
Smält socker i en kastrull, var försiktig så det ej bränns och försök att inte röra för mycket i det. När sockret smält nästan helt är det dags att tillsätta de frysta hallonen. Rör ordentligt. De kalla hallonen gör att sockret stelnar igen, men de smälter snart. Låt sirapen koka 10-15 minuter. Låt den svalna något och sila sen purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Årets första semla
Råraka a la Dennis
Dennis har fått stå en del för matlagningen under helgen när jag varit sjuk.
I fredags gjorde han råraka som jag aldrig tidigare ätit.
Råraka 4 portioner:
2 rårivna potatisar (ej skalade)
Frukost LCHF style - Äggröra med västerbottenost och bacon
Detta är kanske en av de bättre frukostarna och som jag står mig väldigt länge på.
Sjukdom pågår
Favoriten - Kycklingrullader
Ytterligare ett fynd från Clas Ohlsson
Jag är INTE sponsrad på något sätt, fast man antagligen kan tro det. Men eftersom jag själv är så nöjd med att ha hittat detta kit så delar jag med mig av tipset. Clas Ohlsson hör inte till de vanliga affärerna som jag shoppar i.
Shabby stil köksvåg från Clas Ohlsson
Tips knivar och mixerset erbjudande Ellos
En middag på Hamlet i Linköping
När utbuden varierar
Att lyckas med en nötstek eller fläskstek och skysås
- Stektermometer (Griskött : 68-70 grader, nötkött 63-65 grader)
- LÅG ugnstemperatur (80 grader)
- LÅNG stektid (ca 5 timmar minst)
- Bryn köttet på hög värme i stekpanna. Krydda med salt, peppar! Lägg i en form, inte för stor.
Tillsätt därefter lök, morötter, purjo, selleri, palsternacka, tomat etc etc… Ta vad du har hemma, annars räcker det gott o väl med salt och peppar. - Stektermometer. Stick i köttets tjockaste del.
- Låt stekarna VILA inslagna i aliminium folié minst 30-40 min. Detta är jätteviktigt för att värmen ska utjämnas och köttet ”slappna av” och bli mört! Tunna skivor av stek behöver inte vara varma när de serveras.
- Släng INTE skyn, den silar du av och fixar en sås av.
Här har jag slängt i 8 dl vatten, vitpeppar korn, morötter, lökar, smör och en del andra gottigheter.
Efter att ha kokat i ca 5 timmar och låtit köttet vila i 40 minuter blev det såhär bra. Och smakade gudomligt. Såsen har jag gjort på skyn, silat av den, tillsatt grädde, svartvinbärsgelé, kalvfond och en skvätt soya.
TYvärr var jag tvungen att ha blixten på när jag knäppte bilderna, därav ser inte färgen på köttet så rolig ut.
Godaste fläskfilégrytan med soltorkade tomater
Den här grytan är det lite drag i, och den är ruskigt god.
Fläskfilégryta 4 port
600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 st soltorkade tomater
1 paket bacon
3 dl grädde
1 ask Crème Bonjour gräslök
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
2 msk kalvfond
1 ½ msk fransk senap (dijon fungerar bra)
1 dl riven Västerbottenost
Salt
Peppar
Smör till stekning
- Skär köttet i skivor, krydda med salt och peppar och bryn i smör. Lägg över i en gryta.
- Skär/klipp baconet i små bitar och stek.
- Stek även hackad lök och vitlök en stund, utan att det tar färg och lägg över i grytan.
- Vispa ihop grädde, vin, fond, crème bonjour och senap i grytan och tillsätt sedan tärnade soltorkade tomater.
- Koka upp och låt småkoka (och reducera) i 30 - 60 minuter.
- Ta grytan från värmen och rör ned den rivna Västerbottenosten.
- Servera med klyftpotatis, ris, pasta eller sallad.
Receptet kommer härifrån!
Skaldjurskväll - Kungskrabba, havskräfta, gratinerad hummer och toast skagen
Veggie twister
Ugnsbakad lax serverad med halstrad sparris och västerbottenost
Ugnsbakad lax med creme bonjour soltorkade tomater
- 4 st portionsbitar lax
- 1 ask creme bonjour soltorkade tomater
- 1 purjolök
- 5 champinjoner
- 1 ½ dl grädde
- salt och peppar
- 1 msk fiskfond
- Sparris
- smör
- riven västerbottenost
- flingsalt
Pannbiff och stuvade makaroner
Recept för ca 4 portioner
Ingredienser till pannbiff
- 600 g köttfärs eller blandfärs
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 0,75 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 nypa malen muskotnöt
- salt och peppar
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla i 5 – 10 minuter.
- Blanda ner köttfärsen, riven lök, ägg och kryddor.
- Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.
- OBS: vill du ha sås till, hoppa över till såsreceptet längre ner då, för denvska påbörjas nu :)
- Efterstek pannbiffarna i ugn, cirka 5-10 minuter tills de är genomstekta.
När du steker biffarna steker du med en gul lök som du halverar och skivar.
- 5 dl gammaldags ideal makaroner
- 1 L röd mjölk
- salt
- svartpeppar
- riven muskotnöt
277 unika besökare?
Kycklingrullader à la Leif Mannerström och potatismos med Västerbottenost