Morotsfrallor

 2016-04-04    09:45:07   av:Josefin
Brödet tog slut och inget fanns i frysen.
Eftersom tid fanns så beslöt jag mig för att testa på att baka morotsfrallor med rågsikt och vetemjöl.
De blev väldigt väldigt goda och rätt enkla att göra. 
 
 
 
Morotsfrallor, ca 16 st (jag gjorde en halvsats till då jag hade jäst till det) 
 
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2-3 morötter
5 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
1 uppvispad ägg till garnering
 
 
1. Skala och riv morötterna fint.
 
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda en stund tills jästen har löst upp sig. Tillsätt sedan olja, salt, morötter och rågsikt. Rör om.
 
3. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda kraftigt i några minuter och låt sedan jäsa under bakduk i 1 timma. 
 
4. Rulla ut runda bollar, 16 st jämnstora, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare en gång under bakduk i ca 30 min. Sätt på ungen på 250 grader. 
 
5. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 min. 
 

Ost- och skinkpaj med broccoli

 2016-03-28    09:17:17   av:Josefin
Att baka paj är något jag väldigt sällan gör, ungefär 1 gång om året.
Egentligen så tycker jag ju att det är väldigt gott och det är även en tacksam rätt att värma upp dagen efter så kanske borde jag göra paj lite oftare? Jag tänkte jag skulle klura på någon variant med krämig kyckling curry någon dag framöver. 
 
 
 
 
Ost- och skinkpaj med broccoli
4 pers
 
Ingredienser
Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 2-3 msk vatten
  • 1 krm salt
Fyllning
  • 500 gram lagrad riven ost
  • 400 gram rökt skinka (jag lade i lite överblivet bacon också)
  • Äggstanning till en paj (3 ägg, 2,5 dl mjölk, 2 krm salt, 1 krm vitpeppar)
  • Ett gäng broccolibuketter som du skär i mindre bitar innan 
 
  1.  Gör först pajskalet. 
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Låt gärna degen vila i kylen inlindad i plastfolie i 30 min, inget måste dock. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. 
  3. Stick hål i botten på pajdegen med hjälp av en gaffel. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Pensla med vispat ägg när det är några minuter kvar.
  4. Tärna eller riv osten och skinkan, skär broccolin i mindre bitar. Blanda osten med äggstanningen. 
  5. Häll ner skinkan och broccolin på pajskalet, sedan häller du äggstanningen med osten över. 
  6. Grädda i 175 grader i 45 minuter ungefär. Känn med en sticka, den ska ej vara kladdig när du stuckit ner den i pajen. 

Stekpannebröd

 2016-01-23    21:40:57   av:Josefin
 
 
Vår son, Alexander, är inne i en riktig "hjälpatillperiod" och bakning och städning är absoluta favoriterna.
I morse steg vi upp före tuppen och bakade stekpannebröd. Det är så gott, smakar nästan som pizzeriornas salladsbröd. Och snabbt går det ju oxå, ingen jäsningstid.
 
 
 
Stekpannebröd
Ingredienser (ca 4 bröd):
* 2 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 2 msk smör (bregott går också bra)
* 1 dl fil
* 1 nypa salt (1/2 kryddmått) 
 
Gör såhär:
Blanda ihop allt till en deg, enklast är att göra det med händerna. Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en boll och kavla sen ut till en platt rundel. Den sk vara ca 1/2-3/4 cm tjock. Ta fram en gjutjärnspanna och börja steka bröden en och en. Inget smör och ingen olja utan pannan ska vara torr. Stek ca 2-3 min på varje sida till de blir gyllenbruna. 
Klart!
 
 
 

Hemmagjord pasta

 2016-01-18    21:22:09   av:Josefin
Jag fick en pastamaskin i julklapp och den har jag hunnit att testa.
Första gången var ett väldans bök då varenda del skulle köras igenom med pasta flera gånger för att sedan kasseras. 
Jag ska ärligt erkänna att hela pastabaket var ett enda bök, degen var rätt osmidig att få ihop och man fick knåda länge, sedan skulle den ligga och torka/vila flera gånger och köras på olika storlekar i maskinen. 
Gör man en stor sats och fryser in deg så blir det såklart smidigare. Det blev gott, men pasta är ju så billigt att detta mest kändes som ett onödigt projekt haha. Men ja, nu har jag provat. Kanske något som sonen kan uppskatta att vara med och baka sen?
 
Ingredienser: 
  • 2 dl  durumvetemjöl
  • 2 dl  vetemjöl
  • 2 st  medelstora ägg
  • 2 msk  vatten
  • 2 msk  olivolja
  • 2 krm  salt
Gör såhär: 
  1. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja och salt. 
  2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och olja blandar sig. 
  3. Fös nu försiktigt med ena handen ned lite mjöl i taget i äggsmeten och blanda eller fös försiktigt ihop degen. 
  4. Beräkna minst 6-8 minuters knådning tills du har en mjuk, blank och elastisk deg. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. 
  5. Dela upp degen i mindre bitar och kör igenom varje bit i pastamaskinen på "plattinställningen"
  6. Fortsätt ett par gånger innan du går över till spagettiinställningen (om det inte är lasagneplattor du ska göra för då hoppar du till nästa steg). 
  7. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Köttfärssåsen med rödvin fick många pluspoäng! 
 
 
 

Julklappar till den köksintresserade

 2016-01-12    15:42:00   av:Josefin
I julas fick jag en pastamaskin, en mandolin, Ib Laursen muggar m.m. 
Kanske är det därför jag har tagit tag i denna blogg igen? 
Allt blir så mycket roligare med lite nytt, särskilt när det är någon som överraskat mig utan att veta vad jag villhöver :)

Jag har hunnit testa på att göra egen pasta, men det skriver jag om i ett eget inlägg framöver. 
 
 


Essence-serien från Iitala har jag samlat på länge, jag har snart ett helt vitrinskåp fullt med serien. Jag tycker att den är helt fantastiskt fin. 
 
 
Detta porslin från Ib Laursen är bland det finaste jag vet, jag har vispskålar, kannor, skålar m.m sedan tidigare. Nu ska det bara införskaffas ett antal assietter och kanske lite muggar i en till färg :)

Tobleronetryffel

 2016-01-11    17:34:00   av:Josefin
Ett snabbt och enkelt godis är tobleronetryffel och dessutom blir de vansinnigt goda.
 
 
 
Tobleronetryffel (ca 20 st):

1/2 dl vispgrädde
200 gram toblerone
1 msk smör

Garnering: Kakao

Gör så här:
Mät upp grädden i en kastrull , bryt ner chokladen och smält på svag värme.
Vänd ner smör och rör smeten blank. Ställ sedan svalt ett par timmar innan du formar dem till tryfflar / bollar.
Rulla dem i kakao och vóila, servera :)

 
 

Nutellafudge

 2016-01-10    21:30:00   av:Josefin
Nästa julgodissort som testades var nutellafudge.
Aningen för söt för min smak men vännerna gav den ett gott betyg.
 
 
 
Nutellafudge:

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
2 dl nutella

Gör såhär: 

Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120-122 grader, eller tills smeten klarar kulprovet, (kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig.)
Rör sedan ner honung, och smör och rör till sist ner nutellan i blandningen. Fortsätt att röra tills du får en fin och blank smet Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*20  cm. Låt den svalna i kylen och skär sedan upp i mindre bitar. 

 

 

Mintkakor

 2016-01-09    21:24:00   av:Josefin
Det blev en hel del julgodisbakning i december. Jag hade 6 nya recept att prova. 
Först ut är dessa mintkakor som blev väldigt väldigt goda och som jag kommer att baka även nästa år.
 
 
 
Mintkakor

Ca 20-25 stycken:
1 äggvita
5-6 droppar pepparmintsarom
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker (ca, du får prova dig fram)

Garnering: Mörk choklad

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett skum, droppa i mintoljan.
Vänd ner vanilj och florsocker, så mycket som behövs för att få en deg som ska gå att kavla ut.
Strö florsocker över bakbordet och kavla ut degen till knappt 1 cm tjockt.
Tryck ut runda kakor med ett mindre glas eller äggkopp, tryck ut så många som går. Kavla ihop och gör samma sak tills degen är slut. Lägg kakorna i frysen och smält chokladen.
Doppa dem i chokladen och låt överskottet rinna av, lägg sedan tillbaka dem på bakplåtspappret. Låt dem stelna i kylskåpet ett par timmar. 

 
Vispad äggvita
 
 
Deg - dags att kavla ut
 

Kardemummasnurror

 2015-07-31    08:26:00   av:Josefin
17/5 2014. Det är datumet för senaste inlägget jag gjorde i denna blogg. 
Livet kom emellan lite och intressant för bakning och matlagning försvann helt och hållet ett tag.
Nu börjar det dock komma tillbaka så jag ska se om jag inte kan få liv i bloggen igen.
 
Igår var vi i skogen och plockade blåbär. När vi kom hem så bakade jag kardemummasnurror och blåbärsmuffins. 
Det hände dessutom en olykca vid bullbaket, jag glömde sätta på locket på assistenten. Japp, smör, mjölk, jäst överallt i köket! Tur att vi inte hade tapetserat färidgt där ännu så geggan kom på de gamla tapeterna. 
 
 
Muffinsen blev inget vidare alls, god smak men reste inte upp sig något. 
 
 Kardemummasnurror

• ca 30 st

50 g jäst för söta degar
4 dl fingervarm mjölk
125 g rumsvarmt smör 
1 dl vit eller ljus sirap
2 krm salt
1 ägg
11–12 dl vetemjöl

 

Fyllning

125 g smör 
3/4 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker

 

Garnering

Ägg
Pärlsocker

 

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Klicka ner matfettet och tillsätt sirap, salt och ägg.
3. Blanda sist ner 8 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt fördegen vila i ca 30 minuter.
4. Tillsätt det sparade vetemjölet och arbeta nu samman till en blank och smidig deg.
5. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär, ca 40×50 cm.
6. Blanda alla ingredienserna till fyllningen och bre ut över halva deglängden. Vik över den andra deghalvan så att fyllningen täcks. Sporra upp degen i remsor och tvinna till knutar.
7. Lägg knutarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
9. Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen i 7–8 minuter.

 

 
 
 

Chokladbollar med oboy

 2014-05-17    09:15:00   av:Josefin
Efter många instagrambilder på chokladbollar med oboy var jag själv tvungen att testa, receptet är hämtat HÄR. (en av mina favoritbloggar).
De blev riktigt riktigt goda!
 

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

 

 

Hamburgerbröd, hamburgare, hamburgerdressing och coleslaw

 2014-05-16    09:13:04   av:Josefin
Äntligen har jag så smått kommit igång med bakning igen, och intresset för matlagning börjar sakta men säkert komma tillbaka.
 
6 st bröd (jag dubblade receptet):
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 25 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamfrön
 
Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
  2. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
 
Inte runda och perfekta i formen, men så goda!

 
Hamburgare:
1 kg Blandfärs
2 msk Grillolja chili
Svartpeppar
Salt
Lite vatten
 
Blanda alla ingredienser, låt stå i kylen i ca 1 timma innan stekning.
 
Dressing och coleslaw finns på recept i bloggen sedan tidigare.
 
 

Pulled Pork

 2014-01-31    10:26:40   av:Josefin
Det råder stor hysteri kring att tillaga Pulled Pork och eftersom det blivit så poppis och jag hade en stor kotlettbit hemma var det ju givet att testa på det. Köttet blev riktigt mört och fint, och det var ju inga konstigheter alls att tillaga det.  Det blev riktigt gott men jag tror att själva maträtten i sig inte passar oss utan vi är nog mer för att tillaga stek eller en rejäl nötbiff.
 
 
Pulled pork, tortilla bröd, gurka, kebabsås, gurka, avokado, lök och tomat blev riktigt gott ihop.
 
Pulled Pork på mitt sätt (fungerade ypperligt med kotlettbit på över 1 kg):
 
ca 1 kg fläskkotlett i bit
Flingsalt
Svartpeppar
Chiliflakes
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
3 msk oxfond
2 dl barbequesås
 
Börja med att tvätta av köttet ordentligt och klappa sedan in flingsalt, svartpeppar och chiliflakes runtom hela köttbiten.
Lägg sedan köttet i en gryta som tål ugn, jag använde vår gjutjärnsgryta.
Klyfta lök och vitlök och lägg runtom köttet.
Blanda sedan vatten, fond och barbequesåsen och häll över köttet.
På med locket och in i ugnen i ca 5-6 timmar (vi tog 6 timmar) på 120 grader.
Köttet är färdigt när du kan dra isär det med en gaffel.
Ta ut köttet och riv det med en gaffel, blanda ihop med en del av såsen så det blir en röra.
 
Vi fick sås över och detta sparade vi och redde av och använde till bl.a. snitzel, mums det med. Så släng inte om det blir sås kvar.
 
 
 
 

Mörkchokladmousse

 2014-01-29    09:56:48   av:Josefin
Det är väl dags att ta tag i den här bloggen igen tycker jag.
Här kommer ett recept på en smaskig efterrätt.
Tyvärr är de flesta bilderna tagna med min telefon nu för tiden, så kvalitéen är ju därefter.
 
 
Mörkchokladmousse 2 portioner:
1 dl vispgrädde
1 st äggula
50 gram mörk choklad
1,5 msk florsocker
 
Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Låt svalna till under 65 grader och häll i äggulan.
Rör om ordentligt och låt smeten svalna.
Vispa grädden, dock inte för hårt, rör ner chokladsmeten och florsocker och blanda väl men försiktigt.
Fördela i portionsskålar och låt stå ett par timmar i kylen.
Servera med lättvispad grädde och hallon. Mums!
 
 
 

Vit ischoklad

 2013-12-17    16:59:00   av:Josefin
 
Jag älskar ischoklad och testade detta år på att göra den med vit choklad istället, och det blev snäppet godare tycker jag. Ett godis som får återkomma varje jul eftersom det är så enkelt att göra också.
 

Detta behöver du :

225 gram vit choklad
125 gram kokosfett

Garnering : Kakao

Gör så här :

Smält kokosfettet över ett vattenbad, och rör runt tills det löst sig.
Bryt sedan ner den vita chokladen i det varma kokosfettet och rör om tills det löst sig.

Häll sedan upp chokladen i formar, med en sked .
Ställ in i kylskåp tills de stelnat.

Pudra över kakao innan servering.

 

Lyxig vit tryffel med citron

 2013-12-16    16:57:01   av:Josefin
 
Detta är nog mitt favoritgodis på julen.
 
Lyxig vit tryffel med citron

Det här behöver du till ca 20 tryfflar:
  • 200 gram vit choklad
  • 1 /2 dl grädde
  • 25 gram smör
  • 1/2 citron ( finrivet skal)
  • 2 msk pressad saft av citron
  • Florsocker att rulla tryfflarna i

Gör så här :
Koka upp grädden i en kastrull. Dra bort från plattan och rör ner den hackade chokladen och smöret.
rör om tills allt har smält.
Blanda ner saften och citronskalet – och ställ in i kylskåpet.
låt svalna i ca 1 timme.
Ta ut och forma dem till kulor med hjälp av en tesked.
Rulla sedan i florsocker.