Köttbullar och skysås

 2011-10-31    12:29:13   av:Josefin

Köttbullar
Ingredienser:
  • 500 g nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm malen svartpeppar
  • riven muskotnöt
  • 1 st ägg
  • 1 fint hackad gul lök
Gör såhär:

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.

Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.

Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)

Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt.

Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

Lägg upp köttbullarna på ett fat.

Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.

Sås:
  • 1 dl mjölk
  • Maizena redning
  • 3 dl steksky (vatten + "stekrester")
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk soja

Gör såsen:

Ta fram en såskastrull.

Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den.

Vispa ner skyn i såskastrullen. Vispa ner kalvfond och soya, mjölk och redning.

Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.

 

Detta mumsiga serverades med mammas hemlagade lingonsylt och kokt potatis.

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?