Lussekatter

 2011-10-10    18:19:43   av:Josefin
JAg vet, det är inte klokt att jag redan bakat lussekatter. Men älskar man det som jag och har alla ingredienser hemma så är bakvalet ganska självklart :D

Ingredienser:
  • 50.0 g (1.0 pkt) jäst för söta degar
  • 150.0 g äkta smör
  • 5.0 dl mjölk
  • 1.0 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
  • 1.0 st ägg
  • 2.0 g (4.0 frp à 0.5 g) saffran egentligen ska det vara 2 påsar endast men jag tycker inte det smakar något då)
  • 1.5-3.0 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • ca 17.0 dl vetemjöl
Pensling:
  • 1.0 st ägg
garnering
  • ca 1.0 dl russin
Gör såhär:
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
  3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
  5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
  6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
  8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?