Bacon och broccolipaj med västerbottenost

 2012-02-01    16:48:00   av:Josefin

4 port (huvudrätt, räcker till 8-10 om man serverar det som förrätt):

pajskal:

3 dl vetemjöl

150 gram smör

2-3 msk vatten

0,5 tsk salt

 

Äggstanning:

4 ägg

3 ½ dl mjölk

Svartpeppar

 

Fyllning:

Broccoli

Blomkål

Bacon

Västerbottenost

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  8. Ta ut pajskalet ur ugnen.
  9. Skär bacon i tunna skivor och stek.
  10. Koka upp broccoli och blomkålshuvudena i ca 3-4 min.
  11. Häll av vattnet från broccolin och blomkålshuvudena. Häll över i pajskalet.
  12. Häll över baconet i pajskalet.
  13. Blanda ihop äggstanning 4 ägg och 3 ½ dl mjölk och svartpeppar.
  14. Häll över äggstanningen i formen och toppa slutligen med massor av riven västerbottenost.
  15. In i ugnen på 175 rader i ca 40 min.

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?