Sparrisrisotto

 2012-02-01    13:39:53   av:Josefin

Testade på att göra sparrisrisotto häromdagen, det blev riktigt gott och jag kommer absolut att tillaga det igen.

3-4 port:

12 sparrisar (färska eller frysta spelar ingen roll)
2 ½ dl arborio ris
2 schalottenlökar
½-1 liter vatten
4 msk grönsaksfond
svartpeppar
1 ½ dl parmesan
1 msk olivolja
3 msk smör

 

Skölj sparrisen och koka den ett par minuter tills knopparna känns mjuka.
Häll inte bort kokvattnet. Ta upp sparrisarna och skär bort blomknopparna.
Skär resten av stjälkarna i centimeterlånga bitar. 
Häll i fonden och vattnet och låt kastrullen stå och småputtra på låg värme.

Häll olja i en stekpanna och stek löken tills den är genomskinlig. Ta upp löken och lägg på ett fat.
Lägg i en större klick smör och häll i riset och stek på låg värme 10 minuter tills riset är genomskinligt. Häll över löken till stekpannan. Tillsätta lite av fondbladningen då och då och rör om ofta.
Häll på mer av fondblandningen så snart vätskan börjar försvinna ur pannan. Riset tar ungefär 30-45 min innan det är helt klart. Rör till sist ner sparrisknopparna och den rivna parmesanosten (spara lite till garnering).

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?