Chokladkola

 2012-01-13    22:15:34   av:Josefin



Choklad kola

3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker

 

När du ska koka kola bör du använda en rymlig kastrull med tjock botten. Använd gärna en träsked att röra om med.

Ta en liten form och klä den med bakplåtspapper. Smörj med smör så blir det lättare att få loss kolabitarna sen. Istället för en form kan du använda ischokladformar om du vill.

Blanda ihop alla ingredienserna i kastrullen. Smält ihop dem på högsta värme samtidigt som du rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme och försök då undvika att röra om så mycket. Smeten pöser upp rejält så var försiktig så att den inte kokar över.

När smeten börjar sjunka och tjockna ska du börja röra om igen. Låt sedan fortsätta koka.

Tiden kola behöver koka för att bli klar varierar beroende på vilken kastrull du använder. För att veta enklast veta när kolan är klar kan du använda en kökstermometer. När kolan når 120-125°C är den mjuk/seg och när man är över 130°C blir det hårda kolor.

Ta av kastrullen från plattan när kolan kokat klart. Häll smeten i formen eller i ischokladformarna. Var försiktig för kolan är varm! Låt svalna och stelna i rumstemperatur.

Skär sedan i små rutor. Det gäller att använda vass kniv!

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?