Helstekt kalkon
Detta är en av de godaste maträtterna jag vet.
En gång om året äter vi kalkon, nämligen när min far fyller år i januari.
Helstekt kalkon i ugn (4,8 kg, räcker till 10 personer):
Kalkon
3 Citroner
Apelsinjuice
Aromat
Smör
Soya
Grädde
Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg kalkonen i en ugnsfast form.
Krama ur saften ur citronerna och lägg sedan halvorna i halsen/magen på kalkonen.
Krydda med mycket aromat.
Smält smör och häll i soya, pensla sedan kalkonen med detta.
Lägg in kalkonen i ugnen i ca en timma.
Ta sedan ut den och pensla den igen.
Låt kalkonen stå i ugnen till det är ca 30 min kvar. (Beräkna 45-50 min per kilo).
Häll över apelsinjuice och ställ in kalkonen igen i ca 30 min.
Lägg över folie om den börjar mörkna.
När kalkonen är klar silar du av skyn, häller över i en kastrull, kokar upp och tömmer i grädde.
Smaka av och blir det för ljus tömmer du i mer soya.