Oxfilé med minipotatisgratäng och hemmagjord bearnaisesås till huvudrätt

 2012-03-15    15:03:00   av:Josefin

Det här blev helgens huvudrätt, så otroligt gott det blev! Jag testade att göra egen bearnaisesås för första gången och den blev riktigt riktigt god. aldrig mer pulversås eller burksås!

Bearnaisesås 4 port:

2 st finhackade schalottenlökar
4 vitpepparkorn
1/4 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 äggulor
250 g smör
färsk persilja & dragon (fungerar även bra med fryst)

 

Smält smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält kan du låta den stå kvar på plattan på 2:an så det är svag värme.

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.

Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar.

Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö i hackad persilja och dragon (ju mer du tar i desto mer smakar såsen). Salta och peppra.

Ett tips: Om såsen skulle skära sig medan du gör den, tillsätt lite kallt vatten och vispa vispa så blir den bra igen! Funkar jättebra!

 

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?